Unora nu le va ajunge nici de pâine. S-a scumpit!…

0 55

Pâine mai scumpă cu peste un leu. Combinatul de pâine Bălți a anunțat prețuri noi la mai multe produse. Scumpirile sunt valabile de astăzi. Pâinea rotundă și franzela „De dimineață” s-au scumpit cu un leu, iar franzela „Orășenească” costă mai mult cu 1,25 de lei.

Directorul combinatului de pâine a declarat că scumpirile au loc din cauza prețurilor mai mari la materia primă și ingrediente.

Eduard Grama, directorul Combinatului de pâine Bălți: „Cauza este cunoscută de toți. În primul rând, scumpirea ingredientelor, a materiei prime, nu în ultimul rând prețul la gaz, făină, grâu, sare, ulei, margarină. Totul s-a scumpit.”

Pâine rotunda care costa 7,50 și 8,00 lei poate fi cumpărată acum cu 8,50 și respectiv 9,00 lei. Franzela „De dimineață” care costa 4,50 de bani este vândută cu 5,50 bani, iar franzela „Orășenească” a ajuns să coste 6.00 lei, cu 1,25 bani mai mult.

Bălțenii sunt indignați de noile prețuri la pâine.

„Ce pot oamenii să creadă despre această nebunie? Justificat? La pâine nu. Recolta a fost bună, dar pâinea s-a scumpit. Grâul nostru l-am vândut, dar acum scumpește pâinea. În ce țară mai procedează așa? De ce vindeți ceea de ce aveți nevoie?”

„Ca orice consumator-negativ. Dar înțelegem și tendințele mondiale și interne. Pâinea este un produs de primă necesitate în alimentație. Iată de ce, pâinea a fi cumpărată. Aici, guvernul trebuie să stimuleze producătorii, cu subvenții. Există diferite mecanisme.”

Cei mai revoltați sunt pensionarii, care spun că numără fiecare bănuț pentru a supraviețui.

„Vom muri. Pensionarii, da? Vor să murim toți, să rămână ei, cei mai bogați, dar săracii să moară toți.”

„Cum oamenii au mâncat, așa și vor mânca, doar că ne va bate la buzunare.”

„S-a scumpit gazul pe care îl cumpărăm și deja totul se scumpește și energia electrică, și agentul termic. Pensionarii nu vor rezista. Va fi foarte greu. Ei numără fiecare bănuț.”

Nu știu, guvernarea noastră nu lucrează. Asta-i tot. Le este în cot de noi. Dacă familia e mare este o problemă strașnică. E strașnic pentru că totul se scumpește, produsele lactate, totul.”

„Am revenit acum din Ucraina. Și acolo totul se scumpește, și la noi. Dar când totul se va ieftini? Bine că doar cu un leu. Criza mondială și criza locală. Soluții nimeni încă nu a găsit.”

„Nu știu. Eu lucrez în domeniul de producere și știu că roadă a fost.”

Ultima dată, Combinatul de pâine Bălți a ridicat prețurile la franzelele „Orășenească” și „De dimineață”, cu 25 de bani, în luna septembrie a acestui an.

În 24 de ore, combinatul produce 30 de mii de franzele.

sursa: NordNews.md