Livrările de grâu s-au diminuat, iar prețul pâinii ar putea exploda

Pagubele provocate la doi din cei mai mari exportatori mondiali (Rusia și Canada), precum şi îngrijorările legate de calitatea recoltei în SUA au dus cotațiile la grâu la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Seceta şi canicula au pârjolit culturile de grâu din Canada în luna iulie, iar iarna grea le-a lovit pe cele din Rusia. Asta a creat noi temeri cu privire la inflația prețurilor alimentelor pentru milioane de persoane vulnerabile, relatează Bloomberg.

 

Pierderile de producție ale Canadei și Rusiei vor fi compensate doar parțial de câștigurile înregistrate în alte țări.

 

Cotațiile la bursă au crescut cu 9,5% până la cel mai ridicat nivel de după 2012

Cotațiile la grâu la bursa de la Paris au crescut cu 9,5% săptămâna aceasta, până la cel mai ridicat nivel de după 2012, după ce Departamentul american al Agriculturii (USDA) şi-a redus estimările privind producțiile de grâu din Canada şi Rusia, ceea ce va afecta comerțul mondial. O recoltă mai mică de grâu în SUA creează presiuni suplimentare.

 

Impactul va fi resimţit atât de gospodării cât şi de guverne, în special din ţările sărace care se bazează pe importuri.

 

În aceste condiții, guvernul american prognozează că rezervele mondiale de grâu vor coborî la cel mai redus nivel din ultimii cinci anii iar livrările marilor exportatori vor fi afectate în special.

Rusia, cel mai mare exportator de grâu în ultimii ani

În ultimii ani Rusia a fost coloana vertebrală a comerțului mondial de grâu, fiind cel mai mare exportator. Însă diminuarea producţiei în acest an coincide cu eforturile guvernului de la Moscova de a calma creşterea preţurilor la alimente, prin taxarea livrărilor de grâu destinate exportului. În aceste condiţii, cumpărătorii ar putea să se îndrepte spre alţi vânzători precum Uniunea Europeană şi Ucraina.

 

Potrivit USDA, recolta de grâu a UE va fi mai mare în acest an, 138,6 milioane tone faţă de 125,9 milioane tone anul trecut, însă ploile fără întrerupere din Franţa şi Germania au afectat calitatea grâului şi implicit şi cantitatea de făină produsă.

 

Multe state păstrează o rezervă de grâu pentru a evita lipsurile de aprovizionare cu alimente, care deseori preced instabilitatea socială. În cele din urmă cumpărătorii vor trebui să îşi refacă stocurile, iar în condiţiile în care preţurile cresc, refacera stocurilor se va face pe seama bugetelor importatorilor.