Ziua Turismului – Сare sunt cele mai populare locuri din Moldova

Anual, pe data de 27 septembrie, 159 de state şi peste 500 de membri afiliaţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului sărbătoresc Ziua Mondială a Turismului. Aceasta este o ocazie în plus de a conștientiza importanța turismului la nivel mondial, cît și a valorii sale sociale, culturale și economice.

În acest an activitățile de Ziua Mondială a Tursimului se desfășoară cu tematica „Turismul şi dezvoltarea rurală”, subliniind potențialul sectorului de a contribui la dezvoltarea economică a comunităților, dar și rolul important pe care îl joacă turismul în conservarea și promovarea culturii și a patrimoniului din întreaga lume. Pentru a celebra această zi Agenția de Investiții “Invest Moldova” organizează un eveniment care are drept obiectiv prezentarea Republicii Moldova ca destinație turistică sustenabilă și competitivă, care să aducă beneficii sociale și de mediu comunităților locale și generațiilor viitoare.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în prima jumătate a anului 2021, agențiile de turism şi turoperatorii din țară au deservit peste 96 de mii de turiști și excursioniști, ceea ce este de 2,6 ori mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020, cînd pandemia a paralizat, practic, domeniul. Tursimul receptor rămîne în continuare la un nivel scăzut, turismul emițător și intern deținînd cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști. În procente, piața se împarte în felul următor: 66,6% – turism emițător, 30,2% – turism intern și 3,2% – turism receptor.

Am analizat toate locurile turistice și mai puțin turistice din Moldova, așa că am făcut un top 20 de locuri pe care trebuie să le vizitezi dacă ajungi in Moldova:

1. Cramele Cricova și Mileștii Mici

Republica Moldova este o ţară viti-vinicolă, plasându-se în topul celor mai importante state viti-vinicole ale lumii. Moldova este cunoscută prin renumitele şi unicele oraşe subterane, cum ar fi Cricova, situat la 11 kilometri de Chişinău și Mileştiii Mici, la aproximativ 30 km sud de Chișinău.
În timp ce Cricova reprezintă cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense, cu  galerii cu o lungime totală de 120 de kilometri, Beciurile subterane Mileștii Mici dețin cea mai mare colecție de vinuri din lume (peste 1.5 milioane sticle de colecție) și au intrat în Cartea Recordurilor Guiness în anul 2005.
Un astfel de tur va fi o experiență de neuitat pentru orice turist, dar mai ales pentru iubitorii de vin.

2. Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi

Se află în partea de est a Republicii Moldova, la doar 60 km de capitală, în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru.
Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale, unde sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile cunoscute pe teritoriul Republicii Moldova și circa 200 complexe rupestre creştine.
În limitele Peisajului Orheiul Vechi sunt documentate 20 de situri arheologice, două dintre care sunt ansambluri de proporţii deosebit de mari denumite în mod tradițional de către populația locală: Peștera și Butuceni.
Rezervația cultural-naturală și peisagistică este pe lista de candidați pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO.

3. Mănăstirea Țîpova

La Țîpova, pe malul stâncos al Nistrului (cca. 100 km nord de Chișinău) se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, considerată și una dintre cele mai mari din Europa.
Mănăstirea rupestră „Ţipova” e perfect armonizată cu natura din jur, săpată în rocile calcaroase.

Există mai multe legende legate de acest loc, și o amintim pe cea conform căreia „anume aici Ştefan cel Mare s-a cununat cu soţia sa Voichiţa” şi alta care „spune, cum că aici, în această mănăstire, şi-a sfârşit viaţa poetul mitologic grec Orfeu”.
Turiștii sosiți aici mai pot vizita un defileu impresionant din cadrul rezervației peisagistice „Tipova”, un traseu în exclusivitate pietonal.

4. Cetatea Soroca

Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160km spre nord de Chișinău și reprezintă cartea de vizită a orașului cu același nume.
Este locul potrivit dacă vrei să simți atmosfera epocii medievale.
Cetatea Soroca a fost construita la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi și mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci în anul 1711.
Imaginea Cetății Soroca se află pe bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei, emisă de Banca Națională a Moldovei.

5. Lunca Prutului de Jos

Rezervația științifică Prutul de Jos este o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale, în sud-vestul Republicii Moldova.
Între satele Văleni și Slobozia Mare din raionul Cahul, lacul Beleu este locul ideal pentru iubitorii de natură. Lacul găzduiește cârdurile de Pelicani care se îndreaptă spre Dunăre, Țigănuși negri, Egrete albe, Stârc cenușiu și alte păsări.
În perioada mai-iulie, pe lacul Beleu înfloresc nuferii albi și galbeni.
Prin diversitatea impresionantă a habitatelor şi a formelor de viaţă pe care le găzduieşte într-un spaţiu relativ restrâns, ,,Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversităţii.
O bancă naturală de gene de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.

6. Rezervația Naturală ”Codrii”

În cadrul aceste rezervaţii funcționează un bogat “ Muzeu al naturii”, situat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale (raionul Strășeni), ocupând cca. 40% din suprafața acestui platou înalt.
În rezervație se află sub ocrotire aproximativ 1000 specii de plante,43 specii de mamifere,145 specii de păsări,7 specii de reptile,10 specii de amfibii și mai mult de 10 mii specii de insecte.

Rezervația naturală ”Codrii” are o importanță semnificativă în protecția și înmulțirea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție.
Totodată rezervația contribuie la conservarea biodiversității caracteristice Republicii Moldova, prin aceasta îmbunătățindu-se calitatea mediului înconjurător.

7. Mănăstirea Saharna

Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă din raionul Rezina, Republica Moldova, situat la aproximativ 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, la o altitudine de 28 de metri deasupra nivelului mării.
Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, compus din două mănăstiri: una rupestră (Bunavestire) și alta terestră (Sf. Treime).
Istoria mănăstirii rupestre se cunoaște foarte puțin, neștiindu-se data precisă a întemeierii și cine sunt întemeietorii.
Saharna formează 22 de cascade, dintre care cea mai cunoscută este Cascada „Groapa Țiganului” cu o înălțime de 5 metri.

8. Valea ”o sută  de movile”

Suta de Movile este o arie protejată din apropierea Prutului, amplasată în raionul Rîșcani,  între satele Braniște și Avrămeni.
Din denumirea „O sută de movile“ putem trage concluzia că ele sunt 100, dar în realitate, potrivit unor estimări, numărul acestora este mult mai mare (peste 3500), fiecare având înălțimi diferite, 15-30 m.
Valea celor o sută de movile face parte din rezervația știintifică „Pădurea Domnească“ si din lista zonelor ocrotite.
Unii savanți spun că „O Sută de Movile” („Centum Monticuli” după Dimitrie Cantemir) este unicul loc din Europa unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale Mării Mediterane.
Bazin de apă terțiar, ce acoperea vreo 20 milioane de ani în urmă teritoriul de azi al Republicii Moldova.
Alți savanți consideră că movilele s-au format datorită alunecărilor de teren și prăbușirilor (sursa wikipedia).

9. Schitul rupestru Bechir

Râpa lui Bechir sau „Bechirov Iar” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Soroca.
În stâncile abrupte din acea vale se află schitul rupestru Bechir, considerat cel mai vechi ajuns până în zilele noastre, datând probabil din secolul VI – VIII.
Se presupune, că este o peștera-biserică, săpată în stâncă care amintește de așezările rupestre din diverse colțuri ale lumii creștine.
Caverna este amplasată la o înălțime de 12-14 metri pe o stâncă verticală, albă de calcar și este formată dintr-o încăpere mică orientată cu altarul spre nord și cu o ușă-ferestruică mică spre sud.
Interiorul este ornamentat cu elemente constructive cioplite în piatră și care imită interiorul unei biserici de lemn de epocă.

10. Cetatea Tighina

Este o cetate din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, așezată pe malul Nistrului, în orașul Tighina, la 61 km mai la sud-est de Chișinău.
Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) se constituie într-un ansamblu arhitectonic cu plan în formă de patrulater neregulat, înconjurat de ziduri late, cu grosimea de 2,3 – 3 m și înalte, din piatră de calcar și cărămidă, avînd 10 bastioane pentru artilerie la colțuri și 11 turnuri și 6 porți, fiind înconjurată de un șanț de piatră.

11. Buncărul sovietic din satul Olișcani

Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii de pe teritoriul Republicii Moldova.
Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic.
Sistemul construcţiei atât de ingenios dă de bănuit că această unitate militară din inima pădurii de la Olișcani avea o destinaţie specială, mai degrabă un punct de comandă al Statului-Major. ( sursa: old.mediu.gov.md).

12. Grota din Duruitoarea Veche

Grota Duruitoarea Veche este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră. Ea constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de m, lăţimea de 5-9 m și se află deasupra satului Duruitoarea (raionul Rîșcani), la o înălțime de 33 de metri.
Aici au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani.
În apropierea peșterii, este Defileul Duruitoarea, un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic.
Masivul stâncos cu coloșii ciudați, parte din toltrele Prutului, creează o atmosferă preistorică în acest defileu adânc, ce pare conservat de milenii.

13. Peștera ”Cenușăreasa”

Peștera „Cenușăreasa” sau „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova, recunscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din Europa.
Peștera este situată în regiunea est-europeană, în satul Criva, în locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România.
În golurile carstice se află peste 20 de lacuri, dintre care cele mai mari sunt: Lacul Dacilor, Lacul Verde, O gură de apă, Lacul Albastru, Lacul Dinozaurilor, Lacul Nautilus, denumite după cultura, imaginaţia şi pasiunile speologilor.
Majoritatea sălilor au plafonul boltit în stil gotic, cu înălţimea de circa 11 metri. Lăţimea tunelurilor este de 30-40m, iar lungimea variază între 60 până la 100m.
În galerii există câteva fântâni cu apă. Majoritatea plafoanelor şi pereţilor seamănă cu mozaicul, datorită formaţiunilor care rezultă din procesul de cristalizare a ghipsului.

14. Rezervația Naturală Fetești

La 220 de kilometri de Chișinău și la 20 km de Edineț, în Valea Draghiștei, departe de ochii lumii, se ascunde satul Fetești, care poartă cu demnitate și delicatețe o salbă de stânci milenare și păduri mărețe.
Rezervația peisagistică Fetești este o arie protejată, cu o suprafață de 555 ha,  care se întinde printre vestitele toltre din preajma Prutului, de-a lungul malurilor abrupte ale micului râuleţ Draghiște.

Vegetația rezervaţiei este foarte bogată şi diversă, în total aici se numără aproximativ 160 de specii de plante, dintre ele 15 specii sunt reprezentate de arbori şi arbuşti.

15. Conacul lui Zamfirache Ralli

Conacul lui Zamfirache Ralli este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, situat în raionul Strășeni, satul Dolna (67 km distanță de Chișinău).
Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de cunoscutul poet rus Aleksandr Pușkin, exilat între 1821 și 1823 la Chișinău.
După primul război mondial conacul a rămas satului. Aici a funcționat o bibliotecă, apoi școala muzicală, abia în anii 70 s-a deschis muzeul, cu mici modificări.
Muzeul are 2 niveluri, pentru public sunt deschise camerele de la etaj, 15 la număr.

16. Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”

Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” a fost ridicat malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km est de Chișinău, în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944.
O excursie în acest loc, evocă în egală masură istoria și natura.

17. Cheile Buteşti

Cheile Butești, cunoscute și sub denumirea Defileul sau Reciful Butești, sunt un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Glodeni.
Aria protejată este amplasată la sud-est de satul Butești.

Cea mai mare grotă din stâncă, care de fapt este şi cea mai mare din Moldova, formează concreştere în formă de cascadă de piatră, care de la distanţă seamănă leit cu un elefant care stă întins pe iarbă.
Anume acest elefant i-a purtat faimă stâncii, care de altfel este străpuns de mituri şi istorii.
În peştera „elefantului” au fost găsite rămăşiţe ale omului preistoric, în aceste locuri fiind descoperite mai multe obiecte de pe timpul Civilizaţiei Cututeni (mileniului VI î.Hristos).

18. Parcul Valea Trandafirilor din Chișinău

Chişinău este un oraș verde, plin de parcuri şi cu străzile largi, flancate de arbori înalţi.
Unul dintre renumitele parcuri din oraș, este Valea Trandafirilor situat în sectorul Botanica, care se întinde pe o suprafață de 145 de hectare dintre care 9 hectare suprafață de apă.
În interiorul parcului se află restaurante, plaje, terenuri pentru copii și pentru sport.
 La marginea parcului, lângă str. Trandafirilor, se află Memorialul victimelor de la Cernobîl și un parc de distracție, unicul din Chișinău în care funcționează o roată panoramică.
Un simbol al parcului este Podul Îndrăgostiților,  locul de întâlnire al cuplurilor din Chișinău.

19. Parcul Țaul

Aproximativ la 200 km de Chişinău, la Nord în centrul satului Țaul din raionul Donduşeni se află cel mai mare parc din Moldova.
El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer. Parcul este una dintre cele mai reuşite creaţii ale arhitectului-peisajist cunoscut I. Vladislavskii-Podalko.
Dintre parcurile Republicii Moldova, parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină, aproximativ 150 de specii.
Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice.
Fiind cel mai mare din Moldova, parcul de la Tăul are o mulţime impunătoare de alei, cărări şi cărăruşe, a căror lungime atinge mai mult de 12,5 km.

20. Vadul lui Vodă

Valea pitorească a râului Nistru, pădurea-parc şi plajele de pe malul Nistrului au contribuit la transformarea zonei adiacente localităţii Vadul lui Vodă, situată la 23 km est de Chișinău, în loc de odihnă şi agrement.
Vadul lui Vodă a devenit un loc îndrăgit de relaxare, nu numai pentru locuitorii oraşului ci şi pentru mulţi oaspeţi ce vin din republică şi de peste hotarele ei.