„Ziua Fructelor” – oportunitate pentru dezvoltarea afacerilor agricole

Peste 40 de companii din domeniul agricol vor fi prezente la expoziția „Ziua Fructelor”, organizată de „Moldova Fruct”. Pe 12 iulie, specialiștii în agricultură din țară și din străinătate sunt așteptați la cea de-a VI-a ediție a expoziției. Evenimentul se va desfășura în satul Coșernița, raionul Criuleni, în livada unui antreprenor.

În cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport”, a postului nostru de televiziune, organizatorul evenimentului, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației „Moldova Fruct”, a declarat că vizitatorii vor avea oportunitatea de a participa la demonstrații practice și sesiuni de instruire, unde vor discuta direct cu furnizorii și experții din domeniu.

VITALIE GORINCIOI, președintele Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”: Aceste expoziții, aceste conferințe îi ajută pe producătorii noștri, îi ajută pe fermieri să cunoască, să ia cunoștință de tehnologii noi, de echipamente noi, de preparate cu care trebuie să lucreze, și să înțeleagă ca nu doar vine cineva la el și îl amăgește cu niște, deci, preparate care după folosire lasă reziduri.”

Participarea la „Ziua Fructelor” le oferă agricultorilor posibilitatea de a rămâne competitivi și de a-și crește afacerile, relevă organizatorii.

IURIE FALĂ, director executiv Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”: „Vom avea masterclassuri pe diferite domenii. Şi pe tehnologii de producere, și pe tehnologii de recoltare și sortare și pregătirea către export și ambalare. Și toate aceste procese cu fir roșu. Este cum noi lucrul acesta îl digitalizăm, cum îl robotizăm, ca să utilizăm la maxim efect resursele celea care sunt. ”

Expozanții încurajează participarea la eveniment a tuturor persoanelor care caută soluții eficiente și de durată pentru culturile agricole și întreținerea lor.

TEODOR BOȚAN, expozant: „Noi venim cu soluții de digitalizare a sistemelor de irigare. Venim cu soluții de irigare, diferite culturi, subteran sau la suprafață. Venim cu soluții pentru crearea rezervoarelor de apă. Venim cu soluții pentru pomparea apei, pomparea inteligentă a apei, care poate fi conectată atât la rețea, cat și la bateriile, panourile fotovoltaice.”

Expoziția este organizată de „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală și Agenția de Investiții. „Ziua Fructelor” a devenit, de-a lungul anilor, un punct de referință pentru producătorii de fructe, oferindu-le oportunitatea de a se informa, inspira și adopta un comportament care să le îmbunătățească afacerile și să crească competitivitatea fructelor pe piețele externe.