Zbor lin, Vlad Ciobanu

A plecat dintre noi actorul de teatru și film Vlad Ciobanu, care a jucat în roluri memorabile. A fost director al Centrului Național al Educației prin Artă din Chișinău și lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Puțini știu însă că Vlad Ciobanu a studiat timp de doi ani la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, specialitatea: Limba și literatura engleză, limba și literatura franceză.

„Eu, domnilor, m-am născut artist și artist voi rămâne până în ceasul cel din urmă…”

Anume la Universitatea „Alecu Russo”  l-a găsit marele regizor Emil Loteanu și i-a propus tânărului să-l joace pe junele Eminescu.

Avea ceva special în înfățișare și în felul de a fi… De parcă Dumnezeu i-a hărăzit un rol anume…

„Vlad (…) se deosebea printr-un aer aristocratism, la o vârstă foarte tânără. Avea ceva din Eminescu junele. Era animat de un suflu romantic și la nivel de vestimentație să poarte lucruri parcă distonau, bine controlată a campusului. Lucru care introducea, după mine, anumite note.”, a spus Anatol Moraru, lector universitar.

Ion Manoli, fostul decan al Facultății de Limbi Străine, spune că Vlad Ciobanu a mers împotriva voinței părinților și a ascultat doar de chemarea inimii.

„Părinții lui au fost de mai multe ori la facultate, i-am cunoscut, mă rugau să fac tot posibilul pentru ca el să nu facă limbi străine și că nu are nevoie de actorie. Dar, a venit Loteanu, regretatul Loteanu, care i-au convins, după vreo trei ore de dialog cu el.”, povestește Ion Manoli, fostul decan al Facultății de Limbi Străine.

„Eram, atunci, în 85, la o vârstă ceva mai fragedă și lumea artelor, lumea filmului îmi era pe atunci străină…” , povestea într-un interviu regretatul actor, Vlad Ciobanu.

Rolul în filmul „Luceafărul” a fost o experiență cinematografică deosebită…

„Unicul meu film a fost Luceafărul, filmat la Telefilm…” a mai menționat Vlad Ciobanu.

Vesel, generos, creativ și rebel cu măsură. Așa a rămas în memoria celor care l-au cunoscut pe Vlad Ciobanu.

Actorul suferea de leucemie. În luna iulie, a fost internat în stare gravă într-un spital din Iași. S-a stins din viață la 22 noiembrie, la două săptămâni după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Artistul avea 53 de ani.

„E păcat, pentru că lumea e părăsită în ultimul timp de oameni foarte buni, de cei care sunt chemați să facă mult bine oamenilor.”, spune Anatol Moraru.

„Să mori, să dormi… Nimic mai mult, iar printr-un somn să-nchei săgeți și mii de lovituri firești…  … Să mori, să dormi, să dormi…”

Cei ce doresc să-și ia rămas bun, să-l petreacă pe ultimul drum pe Vlad Ciobanu o pot face miercuri, 25 noiembrie, între 11:00 și 12:00, în holul teatrului „Luceafărul”, din Chișinău (str. Veronica Micle nr. 7). Serviciul religios și înhumarea vor avea loc la Cimitirul Central, Armenesc, la 12:30.