Vulcanii din Moldova

În Moldova există cinci areale unde sunt amplasați vulcani noroioși. Despre unul dintre aceștia a povestit Alex Guțaga, scrie diez.md

„În apropierea de orașul Ungheni și de satul Pârlița, natura a creat trei vulcani noroioși care erup cu apă și argilă. Aici se află unul dintre cei mai mari vulcani din Moldova. În momentul erupției, la suprafață iese un lichid care se află între subtstraturile pământului. În clipa în care se produc mișcări tectonice (cutremur), apar mici crăpături în substratul de sus, iar în consecință acest lichid iese afară atrăgând cu el tot ce poate. Drept rezultat, în urma erupției cu apă și săruri/pământ/argilă se formează un crater. În cazul nostru, vulcanul din această regiune are un diametru de 12 metri. Deasupra lui se formează o «plapumă» care se usucă, dar care are o constituție gelatinoasă, care poate absorbi orice lucru practic fără posibilitatea de a supraviețui.

Acest tip de vulcan este recunoscut în Moldova ca un loc neplăcut și este supranumit «Ochiul Diavolului». Ciobenii nu permit vacilor sau oilor să pască pe acest teritoriu, pentru că este periculos. Pe timp de vară, când totul se usucă, această «plapumă» a vulcanului rămâne întotdeauna verde și devine atrăgător pentru animale”, povestește într-un videoclip Alex Guțaga.

În Republica Moldova sunt cunoscute cinci areale de răspândire a vulcanilor noroioși. Vulcanii se întâlnesc în bazinul râului Camenca (afluent de stânga al Prutului), în preajma comunei Mălăiești, raionul Râșcani, în valea Răutului în amonte de Bălți, pe cursul superior al râului Delia, la nord-vest de comuna Pârlița, raionul Ungheni, în valea râului Larga (comuna Constantinești), în valea râului Nârnova și în lunca Prutului, la sud de satul Bărboieni, raionul Nisporeni.