Vremuri grele pentru apicultori! ”Nu putem concura cu mierea din Ucraina, venită din China”

A trăi din apicultură pare să devină din ce în ce mai greu în România, în condițiile în care schimbările climatice afectează puternic acest sector, iar apicultorii trebuie să se lupte și cu mierea importată din China via Ucraina, de slabă calitate, dar la prețuri derizorii.

Potrivit declarațiilor făcute de președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Național al Mierii, deși producția de anul acesta a fost una satisfăcătoare comparativ cu anul trecut pentru apicultori, ea nu se compară cu anii cu adevărat buni, în care România producea peste 30.000 tone de miere.

”Există o ciclicitate a anilor buni apicoli, în sensul în care 2018 a fost un an deosebit de valoros, iar atunci România a figurat ca fiind cea mai mare producătoare de miere din Europa. De atunci a început declinul. (…) Anul acesta, într-adevăr, este mai prolific comparativ cu 2020, producţia medie este de 50-55% dintr-un an bun, în unele locuri chiar 60%, dar totuşi va fi un an modest faţa de o producţie de 30.000 – 32.000 tone de miere într-un an bun. Estimările noastre pentru 2021 sunt undeva sub 20.000 tone, respectiv 17.000 – 18.000 tone de miere”, a declarat Ioan Fetea, citat de Agerpres.

Potrivit specialistului, pentru apicultorii români este foarte greu să își vândă mierea, indiferent de cât de mică este producția, din cauza concurenței neloiale a importurilor din Ucraina, care se vând la prețuri derizorii.

“Din păcate, nu putem să concurăm cu mierea din Ucraina, care de fapt este adusă din China şi am înţeles că nu va mai suporta nici taxe vamale şi va intra în Europa nelimitat. E un control pe care îl pierdem total. Europa va pierde mult cu această invazie. Nu este corect pentru produsele autohtone, mai ales pentru România, care, din păcate, nu este un consumator de miere”, a mai precizat Ioan Fetea.