Vreme favorabilă pentru agricultură

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că, în următoarele zile, se vor înregistra temperaturi între +15°C și +18°C, în timpul zilei, și +7°C, noaptea. În unele regiuni, vor cădea precipitații, însoțite de descărcări electrice. Această perioadă este foarte prielnică pentru agricultură.

 „Umiditatea din sol este una favorabilă pentru că precipitațiile care au căzut până acum sunt pe alocuri cu surplus, fiind depășite cu până la 20% și din acest motiv, în acest an, toate condițiile sunt favorabile. Fiindcă, dacă vorbim și despre temperaturi care le avem la momentul actual ele tot sunt favorabile chiar dacă am avut temperaturi negative. Culturile nu s-au dezvoltat atât de repede comparând cu anul trecut”

Ghenadie Roșca, Director, Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Vremea va fi la fel de variabilă și săptămâna viitoare. Ploile vor înceta odată cu primele zile din luna mai, atunci când temperaturile vor depăși din nou +20 de grade Celsius.

„De mâine încep deja ploile le primiți cu bine?

Nu e o problemă că încep ploile, floarea soarelui am semănat-o și în iunie și am avut roade bune. Dacă sunt ploi, înseamnă că roadă va fi. Noi ne temem doar pentru porumb că porumbul e târziu, avem și porumb tardiv, semitardiv care cred că o să ne dea altă ieșire din situație.”

Nicolae Fachira, agricultor, Căușeni

Precipitațiile pe arii extinse constituie un început bun pentru culturile cerealiere. Astfel, agricultorii se așteaptă la o roadă bogată, în acest an.

„ După cum vedeți nelucrând practice solul nearându-l fără să-l cultivăm primăvara avem umiditate destul de bună. 01,37-01,03  Startul arată promițător următoarele zile se arată ploi. Dacă va fi încă o săptămână de ploi, cred că va fi și pentru culturile prășitoare și grâu în special pentru că acum la grâu după înfrățire, sau chiar în timpul înfrățirii să avem aceste ploi.  ”

Andrei Dînga, agricultor, Ștefan Vodă

Conform datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în anul agricol 2019–2020, seceta și înghețurile de primăvară au afectat 215 mii de hectare de culturi de toamnă, dintre care circa 19 mii de hectare au fost afectate grav.