Vox populi: Ce știu moldovenii despre vaccinul anti-COVID

Republica Moldova urmează să primească primul lot de vaccin anti-coronavirus. Am venit într-o localitate din centrul țării pentru a vedea ce știu moldovenii despre acesta și dacă îl vor administra.

„Ați auzit de coronavirus? Da. Ce este el? O boala care a venit, ca și ciuma de înainte, dar cât va ține noi nu știm. E cam grava? De la început mi-o părut că este mai gravă, acum parca s-o mai liniștit, dar la început mă temeam tare. Dacă va veni vaccinul în Republica Moldova o să vă vaccinați? Nu pentru că este cam periculos, nici familia mea nu”, ne-a spus un cetățean.

„O să vă vaccinați? Desigur, cu mare plăcere. Cine nu vrea să trăiască mai mult. Aveți siguranța că vaccinurile sunt bune? Acelea care le fac în Rusia, da. Sunt controlate, ei au prefăcut vaccinele din Anglia și acum tot trag nădejde la ele. Multe țări au legături și trag nădejde”, a menționat un locuitor din Anenii Noi.

Autorităţile spun că au fost efectuate deja instruiri ale cadrelor medicale, iar din februarie este aşteptat primul lot de vaccin. Cu toate că populația de rând va putea fi imunizată doar în cea de a treia etapă, oamenii spun că nici atunci nu se vor grăbi să își administreze serul.

„Nu știm nimic. Dacă vine vă vaccinați? Nu. De ce? Pentru că nu sunt încrezut în el. Ce ar trebui să fie, ca să aveți încredere în vaccin? Un vaccin în decurs de 8 ani se găsește, dar așa într-o scurtă perioadă, nu face”, ne-a zis un tânăr.

„Eu nu m-am gândit la vaccinare și nici nu vreau să mă gândesc. De ce? Pentru că nu cred că este o soluție pentru boală, putem să ne păzim și prin alte metode. Ce fel de metode? Sunt secrete domestice, interne. Vechi, verificate de bunici. Și asta vă ajută, cu Doamne ajută, da, un an deja mă ajută”, ne-a spus o locuitoare a satului Chetrosu.

Lidia este profesoară de limba română în instituția școlară din localitate. Cu toate că se află în prima linie de risc, ea zice că nu se va imuniza, ci va aștepta dovezi sigure că vaccinul este eficient.

„Pentru mine este important ca să fie testat clinic totul și dacă o să fie această vaccinare în mod obligatoriu cu siguranță o să mă vaccinez. Până când nu sunt dovezi, nu sunt acele teste realizate la nivel internațional mai stau un pic”, ne-a menționat Lidia, profesoară de limba română.

Potrivit oficialilor, prima partidă de vaccin urmează să fie recepţionată și va acoperi 20 la sută din necesar. Specialiștii stabilesc acum principalele puncte de imunizare. Acestea vor fi în instituțiile medicale spitalicești, în centrele de sănătate, în ale doctorilor de familie și în cele consultativ-diagnostice. Totuși, mulți dintre cei cu care am discutat  își vor administra serul îndată ce va fi posibil.

„Vă veți vaccina? Cred că da. Împreună cu soția, cu părinții”, a declarat un tânăr.

„Ați auzit de virusul acesta coronavirus de vaccin? Am auzit pe televizor. Și ce ați auzit? Că o să pună vaccine și o să treacă boala. O să vă vaccinați dacă vine vaccinul? Desigur, nu am fost bolnavi, dar o să ne vaccinăm. Ce fel de vaccin o să administrați european, american, rusesc? Rusesc, îmi pare că e mai bun. Cu ce e mai bun? Nu știu cu ce e mai bun, dar toți zic că e mai bun”, a spus o locuitoare din satul Chetrosu.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că vaccinul va fi administrat gratuit. Înainte de imunizare, fiecare persoană va fi informată despre posibilele reacții adverse ale preparatului, după care va semna un acord.