Viticultorii moldoveni mizează mai mult pe piața europeană

Războiul din Ucraina a afectat și viticultorii, pentru că piața tradițională pentru strugurii moldovenești este cea din spațiul CSI. În acest context, era necesară o întâlnire cu antreprenorii din țară, organizată de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.

Agricultorii au vorbit la general despre industria producerii strugurilor de masă, dar au evaluat și situația din plantații.

„Toate piețele sunt bune, dar piața Uniunii Europene este una mult mai scumpă. Cu părere de rău, noi exportam strugurii în piața tradițională din CSI la prețuri foarte joase. A fost bine, dar a avut și un aspect negativ, fiindcă ne-a creat o imagine că noi producem struguri de joasă calitate, deoarece nu există marfă bună și ieftină.”  Gheorghe Gaberi, președinte APESM

„Sper ca anul acesta majoritatea producției să plece pe piețele europene, deoarece cred că conflictul armat ne va crea probleme și puterea de cumpărare va scădea în țările CSI și mai mult să ne orientăm spre Europa. Avantajele principale pentru noile piețe cred eu că este prețul de realizare.” Grigore Ursu, viticultor

Piața europeană este foarte atractivă, doar că impune o serie de condiții ce trebuie respectate.

 „Trebuie să penetrăm aceste piețe și să ne conformăm la cerințe, fiindcă sunt foarte serioase cerințele de ambalare, împachetare care sunt stricte. Marfa se vinde la ladă, nu la kilogram, trebuie să fie ambalat în pungi fiecare strugure. Sunt cerințe care trebuie să le discutăm. Sperăm că guvernul va solicita o majorare a cotei pentru export fără taxe în Uniunea Europeană, dar și în alte piețe unde sunt prețuri bune și am putea să vindem strugurii noștri.”   Gheorghe Gaberi, președinte APESM

„Cu siguranță, o serie de producători agricoli deja s-au alineat la aceste cerințe, au implementat bunele practici agricole în baza standardului GLOBAL P.A.C. Și mai cu seamă este foarte mult solicitat un standard adițional GRASM. Deja avem o serie de producători care s-au alineat. Dar cerințele GOLBAL GAP sau cerințele de inofensivitate în siguranța alimentelor sunt implementate în fiecare an, trebuie să se actualizeze. De aceea este important ca producătorii în fiecare an să stabilească noi ținte.” Andrei Cumpanici, specialist în siguranța alimentelor, APM/USAID

Dar nu numai piața europeană presupune anumite cerințe, multe condiții erau impuse în ultimul timp și de piețele din spațiul CSI.

 „Piața tradițională care spunem noi, nu este  așa de ușor de ajuns, sortimentul era altul. Dar cerințele de calitate și acolo erau în ultimul timp destul de rigide și severe. Chiar anul trecut am fost nevoiți după cerințele supermarketurilor de acolo să ambalăm în sacoșe speciale câte un kilogram, câte două. Adică, am început de câțiva ani să ne acomodăm la niște cerințe noi, vom vedea ce va fi și partea aceasta.”  Petru Mihov, viticultor

„Noi deja suntem pregătiți, deoarece activăm de 20 de ani. Chiar în localitatea noastră avem o casă de reambalare a strugurilor de masă și acolo se reambalează producția după cerințele cumpărătorului. E destul de modernă și dispune de ambalaj care trebuie, lucrătorii cunosc lucrul. Cred că probleme nu vor fi, de-om avea piață în Europa.” Grigore Ursu, viticultor

În anul 2021, R. Moldova a exportat aproximativ 65.000 tone de struguri de masă, preponderent în spațiul CSI – aproximativ 65%, dar și în țările europene și chiar în SUA.