Vița-de-vie este într-o stare mai bună, după iernat, față de anul trecut

În această perioadă se efectuează tăierea în uscat la vița-de-vie. Agricultorii spun că planta a iernat foarte bine și este într-o stare mai bună față de primăvara anului trecut.

Gheorghe Șoiliță deține o podgorie de soiul Moldova, plantată în anul 2008. Din cauza ploilor abundente de anul trecut, producția a avut de suferit, însă agricultorul speră că în acest an va avea o recoltă pe măsura așteptărilor.

GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Cu regret, producția de anul trecut, 90 % a fost dată la procesare. Sperăm că anul acesta va fi un an mai bun ce ține de struguri. Iarăși probleme este că nu cunoaștem unde o să o realizăm. Pentru că investiții facem, dar piața de desfacere nu o cunoaștem.”

Gheorghe Șoiliță folosește o anumită tehnologie la tăierea în uscat a viței-de-vie.

GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Avem o viță-de-vie este sănătoasă și dezvoltată. Iarna a fost demolă și nu au fost înghețuri mari ca să înghețe ochiurile. Atunci când efectuăm tăierea în uscat, noi trebuie să lăsăm aproximativ în jur de 20-22 de ochiuri la tufă ca să avem o calitate bună pentru ca să o putem exporta. Întotdeauna lăsăm să fie ramură de rod și cep, la fiecare ramură de rod să fie câte trei-patru ochiuri.”

După lucrările de tăiere în uscat, agricultorul va aplica primul tratament, cu cupru, după care, va efectua și alte tratamente contra bolilor și dăunătorilor.

Scumpirile la produse fitosanitare și carburanți îl cam bat la buzunare, iată de ce, în acest an, antreprenorul trebuie să facă față tuturor necesităților cu resurse financiare limitate.

GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „La vița-de-vie este foarte mult de lucru. Totul costă bani, în special fertilizanții s-au scumpit de două ori, iar motorina de trei ori. Muncitori, cu regret, avem doar patru, iar cei care nu cunosc, nici nu vin, doresc salarii cât mai mari, dar nu avem de unde să le dăm.”

Lipsa muncitorilor este o problemă cu care fermierii de la noi se confruntă în fiecare an.

Însă, chiar și cu patru zilieri, Gheorghe Șoliță încearcă să se descurce în această perioadă dificilă.

„În medie, noi pe zi tăiem de la 300 la 350 de tufe. Depinde de viță-de-vie și de soi. Avem viță mai subțire și mai groasă și se taie mai greu.”

O altă problemă o constituie și lipsa de precipitații în această primăvară.

GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Anul acesta umiditate în sol este. Sperăm că vor fi și niște precipitații. Ce ține anume de cultură, e foarte bine.”

Plantația de viță-de-vie a lui Gheorghe Șoiliță se întinde pe o suprafață 15 hectare și este situată în satul Negrești, raionul Strășeni.