Vinurile cu IGP, promovate la Festivalul „DeVin&DeGust”

În cadrul festivalului „DeVin&DeGust”, producătorii din Republica Moldova au fost apreciați cu premii și diplome pentru munca depusă în dezvoltarea industriei vitivinicole, iar consumatorii și toți cei interesați de acest domeniu au descoperit vinurile cu însemne de calitate din zonele cu Indicație Geografică Protejată.

Evenimentul a pus accent pe trei regiuni IGP ale Moldovei: Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian, iar vizitatorii au aflat mai multe despre istoria acestora, specificul și terroir-ul zonelor.

ELIZAVETA BREAHNĂ, director interimar, ONVV: Vrem să atragem atenția: în cazul în care pe eticheta unei sticle de vin citește semnul Indicație Geografică protejată, din start este garantată calitatea și originea acestui vin. Orice om are locul său, tot așa fiecare vin vine dintr-un loc anumit. Întreg sectorul vitivinicol este alături de refugiații din Ucraina. Și anume prețul simbolic al unui bilet de 50 de lei, acești bani am preconizat să-i donăm refugiaților.”

DIANA LAZĂR, șef Industria Vitivinicolă, Proiectul APM/USAID: ”Vinurile cele mai expresive, interesante, cele mai calitative sunt în gama cu Indicație Geografică Protejată și partea bună e că sunt încă mult multe alte vinuri la fel de calitative și interesante, care au aptitudinea de a deveni parte din familia IGP, iar evenimentul „DeVin&DeGust” nu este altceva decât o platformă unde consumatorul și producătorul ajung să discute pe aceeași limbă. Limba mândriei și aprecierii de țară, de tradițiile noastre vitivinicole, iar vinul nu este altceva decât exponentul acestora.”

La eveniment au participat experți din Republica Moldova, dar și diplomați străini, care s-au arătat vădit impresionați de produsul local.

GRAHAM PAUL, Ambasador al Franței în Republica Moldova: ”Sunt surprins de calitatea vinurilor din Republica Moldova și de diversitatea acestora: atât a vinurilor albe, rosé, roșii, cât și a celor spumante. Este extraordinar. Sunt sepaje pe care nu le cunoaștem. Aceasta cred că e o Fetească Neagră. Este un soi local. Nu avem așa ceva în Franța. Și mi se pare foarte interesant să gust vinuri de care nu avem în Franța.”

ANDREI CIBOTARU, sommelier, wine blogger: Am găsit câteva rose-uri din toate cele 3 zone cu Indicație Geografică foarte bune, fructate, aromate, plăcute, cu aciditate și evident chiar vinuri albe sunt, chiar aici am un mic experiment de la un mic producător – o Fetească Regală maturată în butoi de salcâm, 8 luni de zile.”

Au fost înmânate premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinăriilor implicate în dezvoltarea și promovarea vinului cu însemne de calitate. Oaspeții au participat și la masterclass-uri în cadrul „Școlii Vinului”, degustări specializate ținute de vinificatori și somelieri, au învățat despre consumul responsabil al vinului de calitate și combinarea acestuia cu gastronomia locală. Festivalul a continuat cu un program artistic.

Festivalul „DeVin & DeGust” a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, în comun cu Asociațiile „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și cea a Producătorilor de Brandy și Divin, cu scopul de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară „Vinul Moldovei” și a vinurilor de calitate cu IGP.

Ediția din acest an a avut loc la împlinirea a 10 ani de la delimitarea Regiunilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP).

AGRO TV Moldova a fost partener media al evenimentului.