Viitorul pământurilor este sumbru

Solurile asigură populaţia lumii cu hrană în proporţie de 95% din totalul alimentelor, dar în prezent ele sunt extrem de deteriorate.

Sunt, de asemenea, cel mai mare depozit activ de carbon, după oceane, și, prin urmare, esenţial în combaterea crizei climatice. Raportul UNEP menţionează că poluarea industrială, mineritul, agricultura intensivă și gestionarea deficitară a deșeurilor duc la otrăvirea pământurilor din ce în ce mai mult.

Printre poluanții cei mai de risc se numără metalele, cianurile, insecticidele, pesticidele și substanțele chimice organice cu efect de lungă durată, cum ar fi cele industriale, fapt ce duce ca alimentele și apa consumată să fie nesigure în alimentaţie, totodată, reducând productivitatea terenurilor și dăunând faunei sălbatice.

De la Revoluția industrială până în prezent, s-au pierdut aproximativ 135 de miliarde de tone de sol din terenurile agricole și, având în vedere că este nevoie de mii de ani până la formarea altora, este necesară o protecție urgentă a lor și restabilirea celor existente.

Se așteaptă ca poluarea solului să crească, cu excepția cazului în care va exista o schimbare rapidă a modelelor de producție și consum și un angajament politic către un management durabil real. Este nevoie de un angajament politic, economic și social mai responsabil pentru a căuta alternative la utilizarea contaminanților foarte toxici și pentru a crește investițiile în cercetare, prevenire și remediere”, se spune în raport.