(VIDEO) Marea barieră a bulelor: Cum tehnologia ingenioasă ține plasticul departe de mare?

Puterea micilor bule este exploatată pentru a elimina poluarea cu plastic din râurile europene.

Sursă: The Great Bubble Barrier

Compania olandeză The Great Bubble Barrier (”Marea Barieră cu Bule”) a dezvoltat o metodă ingenioasă de interceptare a gunoaielor, creând o perdea de bule care împinge materialele plastice pe marginea cursului de apă.

 

De când a fost instalată prima barieră pe termen lung în Amsterdam, în 2019, aproape 90 % din materialele plutitoare au fost oprite să ajungă în Marea Nordului prin unul dintre principalele canale ale orașului.

 

Acum, echipa își duce pentru prima dată tehnologia în afara Olandei, cu o nouă barieră Bubble Barrier care va fi lansată în Portugalia în vara anului 2022.

 

O locație exactă pentru noul proiect – care a fost anunțat duminica trecută cu ocazia Zilei Mondiale a Curățeniei – nu a fost încă dezvăluită, dar va ajunge în orașul de coastă Porto.

 

Potrivit unui studiu recent publicat în revista britanică Nature, regiunea Porto găzduiește două dintre râurile cu cele mai ridicate niveluri de poluare cu plastic din Portugalia.

 

Marea barieră de bule face parte din „proiectul MAELSTROM” – un consorțiu format din 14 părți europene dedicate combaterii poluării marine.

 

Cofinanțat de UE, proiectul va explora noi metode de reciclare și reutilizare a deșeurilor de pe râuri, în conformitate cu planul de acțiune privind economia circulară al Uniunii Europene.

Cum funcționează tehnologia?

O barieră de bule este realizată prin plasarea unui tub perforat în diagonală pe albia râului, ceea ce creează un curent ascendent care direcționează materialele plastice spre suprafață și le ghidează într-un sistem de captare.

 

Prinde materiale plastice mai mari de 1 mm, dar este suficient de moale pentru a permite peștilor migratori să treacă prin ea și, de fapt, crește cantitatea de oxigen din apă, aducând beneficii suplimentare ecosistemului.

 

În continuare, compania intenționează să își ducă tehnologia în Asia, unde se află 8 din 10 dintre cele mai poluate râuri din lume.

 

Sursa informației: https://www.euronews.com/green/2021/09/22/great-bubble-barrier-how-bubbles-are-keeping-plastic-out-of-the-sea