VIDEO/Celulele portabile produc electricitate din transpirația umană

Dispozitivele electronice portabile ar putea fi alimentate în curând de transpirația umană, a declarat o echipă de cercetători de la Tokyo University of Science (TUS) într-un comunicat de presă.

Deși electronica și biosenzorii sunt instrumente excelente pentru monitorizarea stării de sănătate, durata relativ scurtă a bateriei înseamnă că este dificil să le menținem atașate corpului nostru, mult timp, fără a fi nevoie să le scoatem pentru o reîncărcare.

 

Acum, o echipă de oameni de știință din Japonia declară că a dezvoltat și testat cu succes o serie de celule biocombustibile portabile care generează electricitate din lactat din transpirația umană. Rezultatele lor sunt publicate în ”Journal of Power Sources”.

Biosenzorii portabili au potențialul de a revoluționa asistența medicală, oferind medicilor date despre pacienți în timp real, permițându-le să țină evidența măsurilor de sănătate importante și să îmbunătățească îngrijirea pacientului.

 

Echipa de la TUS pune o întrebare tentantă și ușor urâtă: Ce se întâmplă dacă transpirația umană ne-ar putea face sursele de energie?

 

Condusă de profesorul asociat Isao Shitanda de la Universitatea de Științe din Tokyo, Japonia, echipa a prezentat un nou design de celule de biocombustibil care utilizează lactat, o substanță chimică în transpirația umană, pentru a genera suficientă energie electrică pentru a alimenta un biosenzor, precum și dispozitive de comunicații fără fir pentru scurt timp.

 

Setul de celule de biocombustibil arată ca un bandaj și poate fi ușor purtat pe braț sau antebraț. Este realizat dintr-un substrat de hârtie hidrofug pe care sunt așezate în paralel celulele pentru biocombustibili, care produc un curent electric atunci când reacționează cu lactatul.

Straturile de hârtie sunt folosite pentru a colecta transpirația purtătorului și a o transporta către celule prin efectul capilar – același efect care vede apa călătorind rapid prin hârtie atunci când vine în contact cu o suprafață umedă.

Sursa informației: https://www.tus.ac.jp/en/mediarelations/archive/20210413_0102.html