Vasile Munteanu: „Pentru noi, Agroferma înseamnă totul”

Creșterea ovinelor câștigă tot mai mult în popularitate, pentru că mulți tineri mânați de dorința de a dezvolta o afacere acasă și cu o dragoste pentru animalele îndrăgite din copilărie, aleg să crească oi și să transforme stâna într-o sursă de profit. Este și cazul lui Vasile Munteanu din satul Suruceni care deține în prezent circa 100 de oi și demonstrează că ”Agroferma„ poate fi o istorie de succes.

Originar din sudul țării, tânărul fermier, cu o pasiune neexplicabilă pentru oierit în sânge, a construit o stână mai aproape de capitală, în satul Suruceni.

”De baștină sunt din sudul țării, din Cantemir. În 2010 am venit prima dată la Suruceni, dar pe durata studiilor am locuit la capitală, am învățat la Colegiul politehnic din Chișinău, pe urmă am lucrat o perioadă în construcții, însă dragostea pentru oi m-a atras permanent, așa că în 2014 am cumpărat o casă și un hectar de pământ, unde am construit ferma la Suruceni. Inițial am avut 400 de oi rasa Ţigaie și ulterior am cumpărat și niște capre, treptat până în 2018.Nu prea erau profitabile, această rasă autohtonă, așa că a trebuit să renunțăm în mare parte la această rasă, au rămas numai 100 pe care le-am încrucișat cu rasă germană. Apoi am importat niște oi de rasă curată și mai cumpăram pe la cine găseam câte o oiță germană. Anul acesta împreună cu un coleg din domeniu am adus 35 de oi de rasă Friză Ostfriesisches Milchschaf din Austria, rasă pură. Așteptăm rezultatele care sunt sigur că ne vor uimi plăcut. Ce ține de productivitatea oițelor, vă pot spune că diferența este uriașă. Pe perioada de lactație, de 5-6 luni ,rasa rustică moldovenească Ţigaie, produce  maxim 100 litri de lapte, pe când rasa Friza germană de la 600- 1000 litri în 8-9 luni, cât durează perioada de lactație, deci se mulge cu câteva luni mai mult  și este cu o productivitate de 7-8 ori mai mare” a explicat Vasile Munteanu.

Comercializarea produselor are loc pe piața locală, mai mult prin intermediul paginii de Facebook și la diferite târguri care s-au organizat, în pofida pandemiei. Deși ”Agroferma” este abia la început de cale, există planuri mari de dezvoltare la care se lucrează treptat.

”Noi nu avem cantități așa mari ca să nu reușim să le vindem, cel mai des pe pagina de Facebook, dar am mai participat și la anumite târguri. La început, când eram dezamăgit de productivitatea animalelor, prin 2014-2016 chiar mă gândeam cum rezistă alți fermieri și aveam ideea de a renunța și a pleca în străinătate. De fapt am și plecat în Germania, unde am o firmă de instalații electrice din 2016, însă dragostea pentru oi m-a făcut să caut soluții. Așa am recurs la încrucișări cu rasa germană, am investit mai mulți bani pentru a îngriji în alt mod ovinele, să schimbăm și alimentația animalelor, care  contează foarte mult. Am decis să renunțăm la mulsul manual și a  mulge automat, am procurat sistemul și vom începe mulsul automat de anul viitor. Faptul că avem mai puține oi, dar de rasă ne motivează să continuăm până vom obține rezultatele la care tindem. Acum pentru că avem 100 de oi selectate atent, nu avem nevoie de mulți angajați, de ajung 2-3 angajați spre deosebire de când aveam 400 de oi. Înainte aveam generatoare la stână, acum am reușit să conectăm energie electrică și astfel s-a simplificat munca. Am cumpărat treptat tehnică agricolă, utilaje care să ne ajute la furajarea corectă a animalelor, anul viitor vom avea o viziune concretă dacă drumul pe care noi l-am ales este unul corect” a declarat Vasile Munteanu, fondatorul la ”Agroferma”.

Chiar dacă nu a beneficiat de niciun ajutor de la stat deocamdată, Vasile Munteanu consideră că schimbarea în țară începe de la fiecare în parte.

”Era mai simplu să ne mutăm cu familia în Germania poate, însă am ales să dezvoltăm afacerea aici în țara noastră, schimbarea cred că începe de la fiecare dintre noi, ar fi bine să se înțeleagă acest lucru de fiecare cetățean. Desigur contează și atitudinea autorităților, însă dacă fiecare ar face ceva, nu ar distruge ce fac alții, am avea o altă viață. Pentru noi ”Agroferma” înseamnă totul, familia noastră contribuie care cum poate pentru a dezvolta această afacere. Deocamdată nu am beneficiat de vreun grant sau subvenție din partea statului, însă vom apela pe viitor. Vom studia atent condițiile de subvenționare și vom depune dosarul pentru că dacă vor fi mai multe afaceri prospere în țară, vom avea o economie mai puternică și o viață mai bună în Moldova, cu toții vom avea de câștigat, familia noastră, dar și întreaga țară” a coinchis Vasile Munteanu.