Vasile Mîrzenco: Situația în agricultură este alarmantă

0 107

Din cauza lipsei ploilor din aceasta toamnă, recolta de cereale din anul viitor va scădea esențial, susține directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco. Potrivit lui, în condițiile în care au fost puține ploi, în ultima perioadă, semințele de grâu, dar și alte semănături de toamnă încolțesc foarte greu.

„Am semănat în pământ uscat, practic fără umiditate, au fost două ploițe mici de tot, care au pornit încolțirea grâului și răsare foarte greu, deși în această perioadă grâul trebuia deja să se înfrățească, să fie covorul verde și des pe câmp. Dintr-o sămânță trebuie să se dezvolte 5-6 tulpini sau spice, dar așa, dacă nu a fost umiditate la timp, grâul nu s-a înfrățit, nu s-a dezvoltat, dintr-o sămânță va fi un spic. Situația este alarmantă. Deși 2021 a fost un an cu recoltă de cereale foarte bună, și la porumb, și la floarea-soarelui, există riscul ca recolta de grâne din anul viitor să fie compromisă. Sunt afectate semănăturile, evident, recolta de cereale va scădea esențial”, a subliniat Vasile Mîrzenco.

Potrivit lui, situația ar putea deveni și mai gravă, dacă și la primăvară va fi secetă. Statul va trebui să întreprindă mai multe măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării.

„Trebuie să facem rezerve de cereale, ca să asigurăm țara cu grâu de panificație, să nu exportăm fără calcul. Și să ne gândim cum am putea să sprijinim agricultorii în asemenea situații. Trebuie să ne facem rezerve de grâu pentru următorii doi ani, cel puțin. Deși 2021 a fost cu o recoltă bogată de cereale, mijloacele pe care le-au agonisit agricultorii le cheltuiesc pentru procurarea îngrășămintelor, pieselor de schimb, care s-au dublat la preț, dar a crescut și prețul la motorină. Astfel, agricultura ar putea ajunge în criză financiară în primăvara-vara anului viitor, înainte de recoltare”, a atenționat Vasile Mîrzenco.

O astfel de situație în agricultură se înregistrează nu doar în Republica Moldova, spune acesta.

Veaceslav Grigorița, șef de direcție la Ministerul, a precizat că recoltarea culturilor cerealiere a început cu două-trei săptămâni mai târziu, din cauza condițiilor climaterice, respectiv, și semănatul culturilor de toamnă, cum ar fi grâul, rapița și orzul, a început cu întârziere. 

„Precipitațiile căzute în ultimele luni nu sunt suficiente pentru a avea condiții optime de însămânțare, e umiditate insuficientă a solului și perioada semănatului este întârziată. Cu toate acestea, s-au însămânțat peste 55% din suprafețele preconizate cu grâu de toamnă. Nu este atât de mult, dar așa ani am mai avut, în 2019. Desigur, situația nu este cea mai bună la aceste semănături, în condiții de insuficiență a umidității, unele din ele au înrădăcinat, iar altele – nu. În funcție de precipitații, fermierii vor alege – fie vor însămânța suprafețele respective, care nu au germinat corespunzător, în perioada imediat următoare sau la primăvară. Sau, dacă este o evoluție bună, acestea vor fi menținute. Dar trebuie aplicată și irigarea, pentru a asigura prinderea plantelor”, a menționat Veaceslav Grigorița.

 

sursa: agroexpert.md