Vaccin este, doritori, nu prea…

0 96

Vaccinuri anti-COVID există, problema cea mai mare, la moment, este dorința scăzută a cetățenilor de a se imuniza. În ultima săptămână, rata de imunizare a cetățenilor de pe întreg teritoriul țării a crescut nici măcar cu un 1%.

Potrivit datelor actualizate ale Ministerului Sănătății, rata cetățenilor imunizați rămâne la 11%, moldovenii de peste 40 de ani fiind cei mai activi în procesul de vaccinare împotriva Coronavirusului. 

Angela Paraschiv, medic epidemiolog în cadrul ANSP: „În total, prima doză a fost administrată pentru 385.979 de persoane. Doza 2 – 152.910 persoane. În total, doze administrate 538.879, ceea ce constituie 52%. La etapa actuală, acoperirea cu vaccinare în Republica Moldova constituie, cu o doză – peste 11%, cu două doze – circa 5%.”

La fel ca și săptămâna trecută, autoritățile au îndemnat oamenii să se vaccineze pentru a reduce la minim riscul izbucnirii unui nou val pandemic.

„Din păcate, evidențiem o mică scădere în procesul de imunizare. De aceea, încă odată reiterăm necesitatea vaccinării în condițiile creșterii numărului de cazuri care este înregistrat și în Marea Britanie, respectiv pericolul de infectare încă persistă, necătând la faptul că înregistrăm o scădere a numărului de cazuri. Pericolul nu a trecut, respectiv este important să sporim rata de vaccinare în Republica Moldova.”

Totodată, cetățenii au fost informați și despre faptul că în weekend va avea loc un nou maraton de vaccinare anti-COVID. Acesta se va desfășura la Palatul Republicii, pe 20 iunie, când va fi efectuat rapelul pentru persoanele care s-au vaccinat în perioada 28–30 mai.