Va trece și asta… Teatrul va rezista!

Anul 2020 a fost un an nefavorabil pentru toată lumea, dar mai ales pentru teatru. Astfel încât artiștii au căutat soluții pentru a supraviețui. Și încă sunt nevoiți s-o facă, nu se știe până când…

„Suntem impuși de situație, pe lângă faptul că nu avem altceva de făcut decât să rezistăm. Avem susținerea spectatorului, chiar de la sistarea activității din luna martie. Oamenii aveau procurate biletele pentru o lună înainte, noi le-am propus ca să le returnăm banii dar majoritatea din ei au refuzat spunând că așteaptă redeschiderea teatrului și vor veni atunci când vor fi reprogramate spectacolele.”

În aceste vremuri triste, avem și mai mare nevoie de emoțiile și gândurile frumoase pe care doar teatrul le poate oferi. Difuzarea online a spectacolelor e o soluție, doar că este una de moment.

„A fost o experiență cu teatrul oline, am încercat anul trecut să umplem acest gol, și ca să fim aproape de spectatorii noștri program zilnic câte o piesă din arhiva teatrului ca să o transmitem online în fiecare seară. Dar nu e teatru! Teatrul e o artă vie, deja intrăm în concurență cu cinematografia, televiziunea, ori miracolul care se întâmplă intr-o sală de teatru este incomparabil.”

În acest an, Teatrul Național „Mihai Eminescu” împlinește un secol de la fondare. Chiar dacă au fost și perioade mai complicate, teatrul a fost mereu aproape de oameni, apărând și promovând valorile noastre naționale.

„Au fost timpuri când a predominat o dictatură de partid ideologică, unde nu aveai voie să joci anumite piese. Erai verificat cu replica, până la orice semn de punctuație, dar cu toate astea, scena teatrului a fost o insulă a libertății. Dea lungul celor 100 de ani, pe scena Teatrului Național s-a vorbit în limba româmă. Tot timpul cuvântul a avut puterea emoțiilor spuse de pe scenă  la justa valoare și teatrul a luptat pentru identitatea națională,” Petru Hadârcă, Director General, Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Din anul 1962, la 27 martie este marcată Ziua Mondială a Teatrului. Cu acest prilej, va fi difuzat online un spectacol după una dintre cele mai cunoscute piese de Ion Luca Caragiale.

„Mâine seara la ora 18.00 am programat spectacolul „O noapte furtunoasă” în regia lui Alexandru Dabija, a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”din Iași. O vom prezenta pe rețelele de socializare, facebook și situl teatrului.”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Petru Hadârcă vine cu un mesaj către toți colegii din lumea teatrului.

„Răbdare! Acuma pe timp de pandemie și ciumă. Au fost perioade și mai grele, când teatrul nu a funcționat din cauza războaielor, momente când a activat cu cizma cenzurii deasupra capului, la fel și acum vom rezista depășind această pandemie. Sănătate multă, iar tuturor colegilor le doresc din tot sufletul roluri și realizări pe măsura talentului. La mulți ani!