Seceta din 2019-2020 și-a lăsat amprenta în UTA Găgăuzia

În anii 2019 și 2020, din cauza secetei, Autonomia a pierdut roadă în valoare de peste 660 de milioane de lei, ce reprezintă 2/3 din bugetul anual al Găgăuziei. Cea mai dificilă perioadă pentru fermieri a fost anul 2020. Seceta a distrus complet recolta multor gospodării. Acest fapt a avut un impact negativ și asupra încasărilor în bugetul Autonomiei.Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, a participat la o ședință cu un grup de conducători a companiilor agricole. La întâlnire au participat Vladimir Kîssa, Președintele Adunării Populare, și Fiodor Yanioglo, Deputat al Adunării Populare.În cadrul ședinței au fost discutate problemele, care amenință dezvoltarea durabilă a sectorului agrar și oportunitățile dr dezvoltarea a acestuia.

Participanții la întâlnire au abordat problema schimbărilor climatice, a poluării mediului și amenințările derivate din aceste tendințe.

Bașcanul a accentuat necesitatea elaborării și implementării unui program complex de îmbunătățire a gestionării resurselor de apă, extinderea suprafețelor acoperite cu păduri și dezvoltarea infrastructurii sistemelor de irigare.

Dl Ianioglo a informat că Adunarea Națională în prima lectură a adoptat un proiect de lege menit să îmbunătățească gestionarea resurselor de apă, care va fi un pas important în combaterea efectelor secetei.

„Cei doi ani secetoși, 2019 și 2020, ne-au demonstrat clar că nu putem ignora problema schimbărilor climatice și amenințările asociate acesteia. Schimbările climatice ne obligă să întreprindem măsuri urgente. Experții prognozează o criză globală de alimente în 6-7 ani. Noi trebuie să întreprindem măsuri ca până atunci Găgăuzia să devină un producător și furnizor sigur de produse alimentare. Resursele noastre interne nu vor fi suficiente pentru a progresa pe aceste segmente, de asta vom colabora intens cu partenerii de dezvoltare. Sunt sigură că, împreună, putem progresa rapid în soluționarea acestei probleme”, a menționat Irina Vlah.