Usturoiul negru – produs absolut nou și inovator pe piața din Republica Moldova

Usturoiul negru – produs absolut nou și inovator pe piața din Republica Moldova. Acesta poate fi consumat ca un produs de sine stătător sau utilizat la prepararea bucatelor. În același timp, usturoiul negru aduce numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat de antioxidanți si substanțe nutritive. Este vorba despre susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a celei digestive. Ideea de a implementa această tehnologie în țara noastră îi aparține administratorului companiei Vasile Bumacov.

Vasile BUMACOV, administrator „ECOVEROSIMIL” SRL: „Ideea mi-a venit în Japonia și în Coreea. Acolo unde a apărut prin anii 2018-2019 un produs absolut nou care se numea „super-food”. Am văzut că este usturoiul negru. M-am interesat cum el se produce, încurajat de japonezi. Eu am revenit din Japonia în 2020 și am început experimentele, să văd în condițiile Republicii Moldova. Să vedem cum se comportă usturoiul moldovenesc. Iată, după trei ani de experimente și investiții, am găsit metoda optimală de a fermenta usturoiul nostru alb în usturoi negru.”

Producerea usturoiului negru implică fermentarea usturoiului alb în condiții controlate de umiditate si căldură. Acest proces durează aproximativ trei săptămâni și nu implică adăugarea de substanțe chimice sau aditivi. De asemenea, în procesul de fermentare, produsul devine mai moale și mai dulce, cu un gust care aminteste de prune sau smochine. 

Vasile BUMACOV, administrator „ECOVEROSIMIL” SRL: „Procesul de fermentare este o tehnologie interesantă, dar de durată, fiindcă nu se poate obține mai devreme de trei săptămâni, nu poți obține produsul. Sunt diferite metode, dar am ajuns la concluzia că cea mai bună metodă este în această mașină electronică, cu control electronic în care usturoiul este fermentat la o temperatură stabilită și la umiditate stabilită.”

Potrivit lui Vasile Bumacov, primele loturi de usturoi negru sunt deja livrate către rețelele comerciale.

Vasile BUMACOV, administrator „ECOVEROSIMIL” SRL: „Am făcut prima livrare într-o rețea de supermarket-uri, destul de mare în Republica Moldova. Vom continua să lucrăm și cu alte rețele, dar nu vom ezita să fim prezenți și în piața de produse eco și în alte piețe din Chișinău și alte localități.”

Inițial produsul va fi vândut în ambalaje transparente care vor avea o cantitate de 100 de grame.

Vasile BUMACOV, administrator „ECOVEROSIMIL” SRL: „Inițial am ambalat acest produs în păhărele de plastic prin care se poate vedea bine produsul. În interior este o foiță în care este descris cum el se administrează, dar ulterior când va fi cunoscut produsul pe piață îl vom ambala în plicuri care se sigilează ermetic, reciclabile.”

Usturoiul negru poate fi consumat în cantități de 2-3 căței zilnic la orice masă, întins simplu pe o felie de pâine cu unt, pe post de aperitiv, adăugat în salate și garnituri sau folosit ca ingredient în diverse rețete culinare de carne sau pește. Este  bine tolerat de stomac și se consideră un super-food.

www.blackgarlic.md