Un tânăr de 27 de ani s-a mutat cu traiul într-un sat cu 78 de locuitori

0 5.412

Deși în ultimul timp, tot mai mulți vor să se mute cu traiul la oraș, sunt și din cei care aleg viața la țară, ba chiar cât mai departe de Capitală. Acum trei ani, Pavel Cherdivar și soția sa au cumpărat un hectar de pământ în Nordul țării, mai exact, în satul Slobodca, raionul Edineț. Tânărul a muncit câțiva ani peste hotare și nu-și poate imagina viața într-un oraș aglomerat.

 Pavel Cherdivar, locuitor al satului Slobodca, r. Edineț: „Ideea mi-a venit de la un prieten bun, care trăiește aici, în Edineț. El mi-a spus că are câteva pământuri aici în satul ăsta și că e un loc foarte frumos, aproape de pădure. Am decis să îl cumpăr. Nu-mi pare deloc rău că am făcut această alegere ca să vin aici. Mă bucur că pe lună ce trece se construiește: fântână, casă, livadă.”

 Pe lotul de pământ cumpărat era o livadă de meri și o casă bătrânească. Iar cu ajutorul familiei, tânărul a reușit să înființeze și o plantație nouă, cu diverse specii de pomi. De asemenea, tânărul a cumpărat și o seră.

 Pavel Cherdivar, locuitor al satului Slobodca, r. Edineț: „În mare parte, banii au venit de peste hotare. Acolo, muncind, am adunat. Desigur, un mare aport a fost și la nuntă. Părinții ne ajută, pe alocuri fizic, pe alocuri financiar. Eu muncesc aici, soția acasă, pentru bani.”

 Deși nu au parte de confortul de la oraș, nu regretă alegerea făcută.

 Pavel Cherdivar, locuitor al satului Slobodca, r. Edineț: „Doar fiind la sat putem fi cumva mai puțin dependenți de tot ce înseamnă oraș, de tot ce înseamnă aglomerație. Chiar acum cum vedem, prețurile urcă mult și fiind la casă pe pământ poți să-ți faci o fântână – ai apă, ai copaci mulți – ai lemne, și prin asta nu ești mult dependent de prețurile de pe piață.”

 Satul Slobodca face parte din comuna Ruseni, raionul Edineț. Populația satului este de numai 78 de oameni, iar distanța de la Chișinău este de 203 kilometri.

SURSĂ: stiri.md