Un pensionar donează semințe de roșii națiunilor în curs de dezvoltare

0 82

Timp de 71 de ani, un patolog de plante al Universității din Virginia de Vest a experimentat cu roșia, transformând mai multe specii rezistente la diferite boli vegetale. Acum, fructele muncii lui Mannon Gallegly vor fi adorate de iubitorii de roșii din întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare afectate de probleme de aprovizionare cu alimente.

 

Patolog – un om de știință care studiază cauzele și efectele bolilor, în special cel care examinează probe de laborator de țesut corporal în scopuri diagnostice sau medico-legale.

 

Gallegly donează semințe de roșii către World Vegetable Center, un institut global nonprofit pentru cercetare și dezvoltare a legumelor. Centrul își propune să reducă malnutriția și sărăcia în țările în curs de dezvoltare prin îmbunătățirea producției și consumului de legume.

 

Gallegly, profesor emerit, este cel mai bine cunoscut pentru dezvoltarea West Virginia ’63, supranumită „roșia oamenilor”, lansată inițial în 1963. În 2017, a dezvăluit două noi soiuri de roșii numite „West Virginia ’17A – Mountaineer Pride” și „West Virginia ’17B – Mountaineer Delight.”

„Munca lui Dr. Gallegly demonstrează că cercetarea și serviciile noastre au de multe ori impacturi care durează mulți ani dincolo de concepția lor și pe mai mulți kilometri pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru toată lumea “, a declarat vicepreședintele pentru cercetare Fred King. „Inițial, munca sa a fost pe deplin ancorată în misiunea de acordare a terenurilor. Acum cercetările sale s-au răspândit pe tot globul. ”

 

Semințele donate de Gallegly vor fi rezistente la ciuperci. La rândul său, World Vegetable Center va folosi aceste semințe pentru a dezvolta mai multe și a le dona țărilor în curs de dezvoltare. „Scopul general este de a obține surse de hrană mai bune pentru țările sărace, în curs de dezvoltare”, a spus Gallegly.

 

Mai exact, Gallegly a abordat Septoria, o ciupercă care provoacă boli de frunze la legume, cum ar fi roșiile, și este responsabilă pentru pierderile de randament. Gallegly are soiuri de roșii încrucișate înapoi pentru a dezvolta unul rezistent la Septoria.

Mannon Gallegly arată o frunză de roșie lovită de ciuperca Septoria. Gallegly a dezvoltat o roșie rezistentă la ciupercă și va dona semințe țărilor în curs de dezvoltare.
WVU Photo/Brian Persinger