Un nou complex apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii

0 210

La Orhei a fost inaugurat un complex apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albine, grație unui grant oferit de Banca Mondială prin intermediul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

În anul 2019, cinci apicultori s-au asociat și au creat o cooperativă de întreprinzători în scopul modernizării sectorului apicol și creșterii competitivității produselor apicole pe piețele de desfacere.

Astfel, 100.000 de dolari au constituit investițiile membrilor, suma de circa 800.000 de dolari  a fost accesată printr-un credit prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, iar în urma depunerii dosarului de aplicare la MAC-P în anul 2020, grupul de producători a beneficiat de 350.000 de dolari.

Grupul de apicultori a menționat că, pe parcursul anului 2021, au avut loc lucrări de construcție a centrului de colectare, procesare și ambalare a mierii de albini, ce au fost finalizate în toamna curentă. În prezent, complexul are o capacitate de depozitare a circa 5000 tone de producție finită, fiind dotat cu echipament de prelucrare și ambalare a mierii de albini.