„Ultima șansă” de a salva recifele de corali!

Acest deceniu este probabil ultima noastră șansă de a salva recifele de corali, potrivit a mii de oameni de știință din întreaga lume care avertizează despre un punct de bascul în schimbările climatice, relatează EURONEWS.

 

Societatea Internațională a Recifelor de Coral îndeamnă guvernele să facă mai mult pentru a proteja și restabili recifele de corali, pentru a le împiedica, sperăm, să se îndrepte spre „colapsul mondial”.

 

Într-o lucrare prezentată săptămâna aceasta la Simpozionul internațional asupra recifelor de corali, autorii susțin o strategie în trei direcții pentru salvarea recifelor: abordarea schimbărilor climatice, îmbunătățirea condițiilor locale și restaurarea activă a coralilor.

 

Cu acțiuni rapide de încetinire a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale din acest secol – limita țintă stabilită în Acordul climatic de la Paris – grupul spune că între 10 și 30% din recife ar putea supraviețui. Dar dacă temperaturile globale cresc cu 2 grade Celsius, doar aproximativ 1% vor crește.

 

Recifele de corali sunt cruciale pentru biodiversitate

Recifele de corali sunt deosebit de vulnerabile la încălzirea globală, ceea ce determină creșterea temperaturii oceanelor și acidificarea apelor oceanelor. Aceste modificări pot determina coralul  să nu mai crească și să moară.

 

Recifurile acoperă în prezent mai puțin de 0,1% din oceanele lumii, dar sunt vitale pentru ecosistemele marine, adăpostind aproximativ o treime din speciile oceanice cunoscute din lume.

 

Acestea sunt esențiale pentru economiile locale – singurul turism legat de recife generează aproximativ 30 de miliarde de euro pe an. Ele sunt, de asemenea, surse pentru compuși biochimici importanți, inclusiv pentru medicamente împotriva cancerului.

 

Și într-un moment în care schimbările climatice alimentează evenimente meteorologice mai extreme, coralii chiar protejează coastele de inundații de furtuni și tsunami. Recifele sănătoase pot într-adevăr sparge valurile și pot reduce puterea lor cu până la 97%.

 

Fără recife, cercetătorii estimează că inundațiile la nivel mondial ar afecta cu 81% mai multe persoane în fiecare an și că daunele anuale cauzate de inundații ar fi mai mult decât duble.