UE solicită standarde pentru creșterea curcanilor

Miniștrii agriculturii din UE au cerut crearea unor standarde minime la nivelul UE pentru creșterea curcanului, care, în ciuda faptului că este al treilea animal cel mai sacrificat, încă nu are reglementări legale specifice pentru creșterea lor, relatează EURACTIV.

 

Supranumit „animal de fermă uitat” al UE, peste 190 de milioane de păsări sunt sacrificate în întregul bloc în fiecare an, făcându-l cel mai mare număr de animale sacrificate după găini și porci.

 

În ciuda acestui fapt, nu există în prezent nicio legislație la nivelul UE care să protejeze bunăstarea curcanului, deși unele state membre, inclusiv Austria și Suedia, au introdus propriile standarde de bunăstare a curcanului.

 

Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi modificat în curând după ce Austria a propus, împreună cu Germania, Belgia, Luxemburg, Slovacia și Cipru, la o recentă reuniune a Consiliului AGRIFISH introducerea unor standarde minime la nivelul UE în agricultura de curcan.

 

Michele Quaroni, reprezentant permanent adjunct al Italiei, spune că standardele minime ar trebui să depășească stabilirea nivelurilor maxime de stocare pentru animalele vii, pentru a include toți factorii și tehnicile care vor contribui la îmbunătățirea bunăstării curcanilor.

 

Acest lucru a fost salutat de Sarah Wiener, un europarlamentar verde și militant de lungă durată în această problemă, care a adăugat că, deși o recenzie recentă a literaturii științifice existente privind creșterea curcanului, a recomandat o densitate maximă pentru curcanii de îngrășare de 36-40 kg greutate vie pe metru pătrat de suprafață utilă, acest lucru este adesea depășit.

 

Ea a recunoscut că există excepții notabile, dar a subliniat că, în unele cazuri, în UE, aceasta poate ajunge până la 65-70 kg greutate vie într-un metru pătrat.

 

În timp ce comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides a salutat această mișcare, ea a indicat că a fost prea puțin timp până la sfârșitul anului 2023 pentru a elabora o propunere legislativă privind creșterea curcanului, ceea ce înseamnă că acest lucru va fi avut în vedere numai după 2023.

 

„Da, vrem să îmbunătățim bunăstarea animalelor. Dar trebuie să ne uităm și la rentabilitatea sectorului zootehnic „, a spus Quaroni din Italia, adăugând că modificările legislației din toate aceste domenii vor” crea în mod evident o provocare pentru fermierii și crescătorii de animale „.

 

Ministrul agriculturii din Croația, Marija Vuković, a avertizat că densitatea indicelui de stocare propusă „va pune în pericol producția și va avea efecte negative”.