Aditivi alimentari, generatori de cancer

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a considerat că dioxidul de titan, un aditiv alimentar utilizat pe scară largă, este nesigur în ultimul său studiu, contrazicând o concluzie anterioară și deschizând calea pentru o interdicție la nivelul UE după un deceniu de dezbateri.

 

Într-o nouă opinie, publicată joi (6 mai), EFSA a constatat că preocuparea pentru genotoxicitate „nu putea fi exclusă” și, în consecință, „nu se putea stabili un nivel sigur pentru aportul zilnic de aditiv alimentar”.

 

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, care poate duce apoi la efecte cancerigene.

 

După evaluarea noilor dovezi, experții EFSA nu mai consideră, prin urmare, sigur dioxidul de titan atunci când sunt folosiți ca aditivi alimentari.

 

Dioxidul de titan (cunoscut sub numele de E171) este un aditiv alimentar obișnuit care este utilizat ca colorant alimentar alb.  Nu are beneficii nutriționale sau funcționale în alimente.

 

E171 este compus dintr-un amestec de particule de dioxid de titan care, datorită dimensiunii lor extrem de mici, sunt clasificate ca nanoparticule.  Preocuparea este că aceste nanoparticule pot fi capabile să se infiltreze în barierele naturale de protecție ale corpului uman și să treacă în corp.

 

Principalele categorii de alimente în care poate fi găsit E171 includ produse de patiserie, supe, bulion și sosuri, deși utilizarea sa este răspândită și în sute de produse de zi cu zi, cum ar fi pasta de dinți, cosmetice și protecție solară.

 

Dioxidul de titan este, de asemenea, utilizat pe scară largă în sectorul farmaceutic, inclusiv ambalarea, acoperirea pastilelor, formulări și pigmenți.

 

Întrebările privind siguranța substanței circulă de câțiva ani.

 

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat anterior dioxidul de titan drept „posibil cancerigen pentru oameni”.

 

Între timp, Agenția Franceză pentru Securitate în Sănătate (ANSES, anterior AFSSA) a cerut prudență cu privire la utilizarea E171 de mai bine de un deceniu, după ce a semnalat îngrijorările cu privire la utilizarea nanoparticulelor în alimentația umană.  Acest lucru a dus în cele din urmă la interzicerea E171, care a intrat în vigoare pe piața franceză în ianuarie 2020.

 

Cu toate acestea, autorizarea sa în UE a fost menținută după ce EFSA a publicat un aviz științific în septembrie 2016, în care a concluzionat că dovezile disponibile la acel moment nu indicau probleme de sănătate pentru consumatori.

 

Cu toate acestea, studiul a evidențiat unele incertitudini, subliniind necesitatea unor studii suplimentare pentru a completa lacunele de date, pe care acest ultim studiu și-a propus să le remedieze.

 

Cu toate acestea, părțile interesate din UE au continuat să dea semne de alarmă în legătură cu utilizarea aditivului.

 

Maged Younes, președintele grupului de experți EFSA pe aditivi și arome alimentare (FAF), a declarat că un element critic în a ajunge la această concluzie este că „nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan”.

 

După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este redusă, cu toate acestea, acestea se pot acumula în organism”, a adăugat el.

 

În lumina concluziilor studiului, Comisia Europeană va propune acum ca acest aditiv să fie eliminat de pe lista UE a aditivilor alimentari autorizați.

 

Acest lucru ar necesita apoi un vot în comitetul permanent al UE pentru plante, animale, alimente și furaje (ScoPAFF).

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-u-turns-on-unsafe-common-food-additive-linked-with-cancer-risk/