UE aprobă mai multe vaccine și OMS diminuează speranțele imunității totale

0 73

Uniunea Europeană a început marți (12 ianuarie) procesul de aprobare pentru cel de-al treilea vaccin, deoarece oamenii de știință ai OMS au avertizat că imunitatea de turmă împotriva coronavirusului este puțin probabilă anul acesta, chiar și în cazul schemelor de inoculare în masă.

 

UE și cele 27 de națiuni, a promis o „cronologie accelerată” după ce a confirmat că compania de medicamente AstraZeneca a solicitat aprobarea jab-ului (injecția) pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford.

 

Agenția UE pentru medicamente a declarat că o decizie nu va veni încă înainte de 29 ianuarie, chiar dacă medicamentul este deja utilizat în alte țări, inclusiv în Marea Britanie.

 

Dar Comisia Europeană a declarat marți că a încheiat discuții exploratorii cu laboratorul franco-austriac de biotehnologie ”Valneva” pentru posibila achiziție de până la 60 de milioane de doze din vaccinul său Covid-19.

 

Între timp, Elveția a aprobat marți vaccinul Moderna, fiind deja prima țară din Europa continentală care a început să utilizeze jabul Pfizer-BioNTech.

 

Chiar și cu vaccinări în masă, oamenii de știință ai Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că acoperirea nu va fi încă suficient de largă pentru imunitatea la nivel de populație în acest an.

 

„Nu vom atinge niciun nivel de imunitate a populației sau imunitate de turmă în 2021”, a declarat luni omul de știință șef al OMS, Soumya Swaminathan.

 

Virusul a infectat deja peste 90 de milioane de oameni din întreaga lume și a ucis aproape două milioane. Spitalele europene avertizează din ce în ce mai mult asupra resurselor extinse, iar țările asiatice se confruntă, de asemenea, cu supratensiuni.

 

Olanda a devenit cea mai recentă națiune europeană care a înăsprit controlul virusurilor, extinzându-și restricțiile până la 9 februarie, inclusiv închiderea școlilor și a magazinelor neesențiale.

 

„Nu cred că vă voi surprinde în această seară, blocarea se prelungește cu trei săptămâni”, a declarat premierul din Olanda, Mark Rutte, într-o conferință de presă televizată despre borduri, care urma să se încheie pe 19 ianuarie.

 

China a adăugat marți un oraș de cinci milioane într-o zonă de blocare în creștere lângă Beijing, în timp ce experții OMS ajung în orașul central Wuhan pentru a cerceta originea bolii acolo.

 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut marți Chinei să elibereze un cetățean jurnalist încarcerat pentru rapoarte din Wuhan, acuzând Beijingul că ar căuta să acopere pandemia Covid-19.

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/eu-gets-vaccine-boost-as-who-dampens-herd-immunity-hopes/