Topul mâncărurilor tradiționale europene

Se spune că Europa este visul oricărui gurmand. În fiecare țară există un fel de mâncare care iese în evidență drept cel mai recunoscut, cel mai faimos și cel mai căutat de către vizitatori.

Și cum ultima perioadă ne-a oferit ocazia să petrecem mai mult timp acasă, gătitul a devenit una dintre activitățile preferate de toată lumea. Există o mulțime de rețete minunate din care te poți inspira, cum ar fi cele de pe www.bakingwiz.ro, destinate tuturor pasionaților de bucătărie.

Pentru și mai multă inspirație, ți-am pregătit aici o listă cu 9 dintre cele mai populare deserturi din intreaga Europă:

Albania – Byrek

Phyllo este un ingredient obișnuit al preparatelor balcanice, iar în Albania, byrek este doar un exemplu al utilizării sale gustoase.

Umplând acest aluat renumit cu brânză feta cremă și spanac (și uneori carne de miel), byrek este o plăcintă care poate fi servită ca fel principal sau aperitiv, foarte indragita in tara de origine.

Andorra – Escudella

Cunoscută sub numele de mâncare națională din Andorra, „Escudella i carn d’olla” este o tocană făcută cu paste și multă carne. Acest fel de mâncare te va suprinde cu pui, vițel, mezeluri, chifteluțe și chiar carne de porc in cele mai delicioase combinatii. Escudella este cel mai adesea servită iarna cu ocazia Crăciunului.

Belarus – Clătite de cartofi

O combinație de cartofii răzuți amestecați cu ou și ceapă tocată face cele mai delicioase clătite de cartofi numite tradițional “draniki”.

Această clătită de cartofi din Belarus este servită cu smântână și poate fi găsită în restaurante, precum și la o varietate de furnizori de produse alimentare.

 Bosnia și Herțegovina – Cevapi

Un alt preparat popular balcanic este, de asemenea, preparatul național din Bosnia și Herțegovina. Carnea tocată, cunoscută sub numele de cevapi, poate fi preparată din miel, vițel, porc sau vită.

Cevapi este adesea servit alături de ceapă tocată și somun, o pâine asemănătoare cu pita.

Croația – Risotto Negru

Risotto-ul negru este popular de-a lungul coastei Croației și este servit alături de un amestec delicios de vită sau calmar, ulei de măsline, usturoi și vin roșu. Numit „crni rižot” de către croați, este un preparat pe care trebuie sa il încerci neapărat cu prima ocazie.

Indiferent unde mergi în Croația, așteaptă-te să găsești mult ulei de măsline! Există un motiv pentru care uleiul de măsline este denumit „aur lichid mediteranean.”

Cipru – Brânza Halloumi

Foarte populară în Orientul Mijlociu și Grecia, se crede că brânza halloumi își are originea în Cipru în urmă cu secole (primele descrieri ale brânzei datează din secolul al XVI-lea).

Un amestec de lapte de capră și oaie conferă preparatului halloumi gustul și textura sa, făcând din acesta o brânză ideală pentru grătar, mai degrabă decât pentru alte modalitati de gatire. În lunile de vară, ciprioții se bucură de halloumi cu pepene proaspăt pentru o gustare răcoritoare.

Finlanda – Karelia

La fel ca multe dintre preparatele din această listă, plăcintele kareliene sunt înșelător de simple, cu o crustă subțire (de regulă făcută cu făină de secară) umplută cu cartofi, orez sau morcovi.

Numele sau finlandez este “Karjalanpiirakka” si este o gustare servita cu orice ocazie!

Grecia – Gyros

Nu există o mâncare de tip street food mai bună  si mai populară precum Gyros, o lipie ce contine carne la grătar sau preparată la rotisor, completată cu legume si sos cremos tzatziki. Felul de mâncare este originar din Grecia, iar în ultimii ani a devenit popular în întreaga lume, inclusiv în România.

Italia – Pizza

Preparatele asemănătoare cu pizza au fost consumate încă din epoca neolitică, dar pizza așa cum o știm astăzi este cu mândrie italiană.

Legenda spune că, în 1889, un bucătar neopolitan a gătit o pizza în onoarea reginei Margherita de Savoia, împodobind-o cu roșii, mozzarella și busuioc pentru a reprezenta culorile drapelului italian. Rezultatul? Pizza Margherita, un preparat renumit in zilele noastre.

Astăzi există numeroase feluri de pizza, de la Margherita la cele mai complexe preparate cu fructe de mare și combinații care mai de care mai fascinante!