În produsele apicole găsești toată „tăblița lui Mendeleev”

Mai mulți apicultori din Republica Moldova au lansat deja pe piață diverse produse apicole destinate consumului uman, care corespund cerințelor de calitate pentru ceară, lăptișorul de matcă, polenul și propolisul, aprobate acum un an de Guvern. Cerințele au fost elaborate cu suportul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova și al Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, după ce apicultorii au invocat că lipsa unor cerințe clare de calitate la produsele apicole nu le permite să confirme cumpărătorilor calitatea și inofensivitatea produselor, să comercializeze oficial aceste produse sau să le exporte.

Cerințele aprobate stabilesc condițiile minime acceptabile de calitate, siguranță a alimentelor, prezentare și etichetare, care urmează a fi respectate la producerea, colectarea, procesarea, ambalarea, depozitarea, păstrarea, transportarea, comercializarea cerii, lăptișorului de matcă, polenului și propolisului. Totodată, aceste cerințe prevăd indicatorii organoleptici și condițiile fizico-chimice de admisibilitate pentru diferite produse apicole pentru consum.

Iuliana Popa, fondatoarea unei afaceri de producere a miere artizanală , susține că datorită unor cerințe clare pentru produsele apicole, compania ei în prezent lucrează la lansarea unui produs nou cum este pulbere de polen destinat consumului uman. În prezent pulberea de polen este comercializată online, dar compania intenționează plaseze produsul și în rețelele de magazine. Va fi o premieră când un produs apicol cum este polenul va ajunge pe rafturile rețelelor comerciale, deoarece va corespunde unor standarde de calitate, de ambalare și etichetare, oficial aprobate și armonizate la rigorile Uniunii Europene.

„Stupul albinelor este o întreagă farmacie. Toate elementele Tăbliței lui Mendeleev se regăsesc în produsele apicole. Este vorba nu numai despre mierea, dar și despre mai multe produse apicole ca lăptișorul de matcă, polenul, propolisul și ceara, care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Cu ajutorul produselor apicole  putem trata de la tuse și până la prevenirea dezvoltării celulelor cancerigene. Acum noi, apicultorii, ne putem alinia cerințelor pieței, oferind produse de înaltă calitate, conform reglementărilor stabilite și eliminând concurența neloială, putem plasa pe piața toate produse apicole, pe care le producem”, declară Iuliana Popa.

De asemenea, implementarea cerințelor  de calitate pentru diferite produse apicole promovează activitatea apicolă de la hobby la activitate profesionistă, care implică investiții, cunoștințe și abilități specifice.

Anterior, în Republica Moldova doar mierea avea  reglementate cerințele de calitate, chiar dacă Legea nr. 296/2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare, Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare și numeroase Hotărâri ale Guvernului stabileau necesitatea elaborării cerințelor de calitate pentru produsele apicole, inclusiv ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul, destinate consumului uman. Din cauza acestei lacune legale, apicultorii nu puteau confirma calitatea produselor apicole care proveneau din propriile stupine și nu le puteau comercializa în rețele comerciale sau exporta.

Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, afirmă că datorită noilor reglementări apicultorii pot confirma calitatea produselor apicole și siguranța acestor produse pentru consumul uman. Anterior produsele nu corespundeau unor anumite cerințe și erau comercializate exclusiv pe încrederea consumatorului. Totodată, deoarece la elaborarea acestor cerințe de calitate s-a ținut cont de cadrul de reglementare al UE, produsele ca propolisul, polenul, lăptișorul de matcă sau ceara pot fi exportate. Acum, apicultorii pot obține de la organele abilitate certificate de calitate pentru produsele apicole comercializate ce demonstrează că sunt conforme unor cerințe de calitate explicite și internațional recunoscute, sporind încrederea consumatorilor, explică Ion Maxim.