„Mai bine nu vă povestesc!…” Cum au sărbătorit moldovenii

Nu prea avem bani, dar sărbători, cu duiumul – atât din calendarul creștin, cât și în cel al parlamentarilor. Și, de unde avem, de unde nu, fiind un popor blajin din fire, chefuim și în anul vechi, și-n anul nou.

Olivia Cucoș, reporter: „Moldovenii se plâng adesea pe lipsa banilor, însă, când e vorba de sărbători, petrec de la Crăciun pe stil nou până la Bobotează, iar mesele ne sunt încărcate cu vârf de bucate alese. Să vedem cum își revin…”

„Cum revin moldovenii la normalitate după sărbători?

Care au avut ce mânca și ce bea și-au revenit cam greu, cel sărac ce nu are nimic, nici pe masă nici de tras pe gât, se chinuie și înainte și după. De anul nou nu prea am servit, dar de Crăciun mai bine nu vă povestesc!”

„Sărbătorile depind de oameni, care și cum beau! La țară, de sărbători, se bea mai puțin, mai mult consumă cei de la oraș.”

„Când nu e sărbătoare, omul postește, ca să-și permită de sărbători să mănânce mai bun.”

 Sărbătorile de iarnă durează aproape o lună, dar stomacul și mai ales portofelul au de suferit și înainte, și după… 

„Lumea se pregătește, de unde are, de unde n-are, de sărbători. Unii mai primesc câte un premiu la lucru, găsesc! 

După petreceri continue, e greu de revenit la normalitate, dar nu ai cei face, nu avem de ales!”

„N-am după ce să-mi revin, n-am nici job, nici facultate, căci nu beau alcool de pe 11 iunie 2009. Trebuie să fie o educație financiară care previne cheltuielile și problemele de după sărbători.”

„Am sărbătorit în Italia, cu prietenii, a fost foarte bine și interesant. E greu să revii de la atmosfera de sărbători. Când nu faci nimic o săptămână sau două, e greu să te acomodezi.”

   Chinul moldovenilor încă nu s-a încheiat. Pe 14 ianuarie îl vom cinsti pe Sfântul Vasile, pe 19 ianuarie e Boboteaza, iar pe 20 ianuarie îl vom prăznui pe Sfântul Ioan Botezătorul.