Tinerii din Bălți gândesc ECO

0 91

Tinerii din Bălți optează pentru energia regenerabilă și îndeamnă Autoritățile Publice Locale să le urmeze exemplul. În cadrul unui EXPO FORUM, organizat de Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală „Anima” din Bălți, elevii a șapte instituții de învățământ au organizat o expoziție de machete cu elemente eco ale clădirilor publice din oraș. Totodată, aceștia au participat la mai multe ateliere de lucru, relatează NordNews.md 

„Noi am elaborat macheta Spitalului Clinic Bălți, am venit cu propuneri și idei pentru îmbunătățirea instituției date. Avem panourile solare care atrag energia, ușile termopan care sunt din materiale reciclabile, lămpile cu senzor care permit utilizarea rațională a energiei electrice,” afirmă Daniel Cucereavîi, elev.

Forumul au avut loc în cadrul proiectului „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil, prin servicii publice de calitate”.

„Pe lângă ceea ce vedem, tinerii vor veni și cu propunerile din partea forumului, pe care le vom acumula și le vom prezenta Autorităților Publice Locale, pentru a afla care sunt viziunile tinerilor din municipiu. Sunt machetele unor instituții publice din Bălți cu elemente eco, adică, cum tinerii și-ar dori ca aceste instituții să păstreze energia și cum să scadă cheltuielile din buzunarele contribuabililor,” menționează Nonna Mihalcean, director executiv CIDP „Anima”.

În cadrul forumului, participanții s-au întrunit în ateliere de lucru, de dezbateri, ore cu experții în eficiența energetică, au confecționat obiecte handmade, au jucat jocuri de societate pe teme eco și au organizat o defilare de haine ecologice, în parteneriat cu studenții de la Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți.

„Am realizat un săculeț din materiale eco cu titlul: Dacă vrei să afli de ce te iubesc, citește ce este înăuntru!,” spune Victoria Zaporojan, expert ANIMA.

„Am folosit această hârtie, dar și hârtie colorată pentru inscripții. Am scris cele mai frumoase cuvinte”, au spus participanții.

În cadrul unui exercițiu cu întrebări și răspunsuri, câțiva elevi au învățat ce este energia verde și care sunt avantajele ei.

„Vrem să aflăm cum să economisim energie. Am aflat ce este energia, unde ea se folosește, tipurile de energie, despre panourile solare și becurile LED”.

Și jocurile sociale au fost la ordinea zilei.

„Am jucat în jocul „Keep cool”, am dezvoltat idei despre cum putem să îmbunătățim mediul, am elaborat mai multe planuri despre cum să economisim energie electrică și a pământului, cum fiecare țară contribuie la schimbarea climei și a naturii, dar și despre cum putem să îmbunătățim relațiile economice al acestor țări.”

„Am discutat care sunt avantajele și dezavantajele eficientizării energetice a instituțiilor publice din Bălți, impedimentele, cum să contribuim noi ca diverși actori, profesori, specialiști în domeniu. Participanții au fost foarte activi,” afirmă Alexandru Zubco, expert ANIMA.

Evenimentul a adunat peste 200 de participanți.