Târg de caritate pentru copiii bolnavi. Vezi cum s-a desfășurat

Au copt plăcinte, prăjituri, clătite, babă neagră și sarmale ca la mama acasă. Toate acestea de dragul unei cauze nobile, cea de a ajuta copiii diagnosticați cu autism. Timp de o lună, peste 150 de elevi al unui Liceul din municipiul Bălți, împreună cu profesorii și părinții lor, s-au pregătit pentru prima ediție a târgului ,,Toamna Generozității”, relatează NordNews.

Elevii împreună cu profesorii lor au petrecut ore întregi în diverse ateliere pentru ca să pună pe mese cele mai delicioase bucate și cele mai frumoase obiecte hand-made, toate la un preț simbolic.

„Am pregătit biscuiți, diriginta le-a împachetat. Am adus mâncare de acasă, sucuri pe care le vom vinde azi și le vom dona pentru copiii diagnosticați cu autism.”

„Am venit la târg cu multe dulciuri și mâncare tradițională, cu ornamente frumoase în stil moldovenesc.”

„Am venit cu prăjituri, plăcinte, checuri, croasanți, jeleuri, biscuiți. Am pregătit așa jeleu. Mi-a luat aproape o oră. Am topit jeleul și l-am turnat în pahare.”

„Babă vindem, rechizite, cărți, sarmale. Sunt bucuros că ajut copiii cu autism”, au spus elevii.

Părinții elevilor au fost la fel de activi.

„Am pregătit de toate, am frământat mult aluat, am implicat și copiii, am rupt toate frunzele din vie pentru a face cele mai gustoase sarmale. Avem și babă, și checuri.”

„Este o băutură sănătoasă. Am optat pentru ceva gustos, dar și sănătos. Atunci când îți propui un scop nobil, Dumnezeu este cu noi și cu siguranță o să fie o sumă bună”, au spus părinții.

Cei peste 30 de mii de lei adunați la târg, vor fi cheltuiți pentru reparația blocului sanitar al Asociației Obștești ,,Autism Hope”, acolo unde, zilnic, au loc activități cu copiii care suferă de dizabilități intelectuale.

Liuba Baciurin, președintele AO ,,Autism Hope” din mun. Bălți: „De la începutul anului realizăm proiectul de creare și dezvoltare a Centrului de zi pentru copiii cu dizabilități intelectuale. Din păcate, costurile acestui proiect au crescut mult și nu ne încadrăm în bugetul care a fost stabilit inițial.”

Cei care au venit la târg au rămas impresionați de gestul elevilor.

„Au contribuit părinții, au depus efort și copiii. Este foarte important pentru că trebuie să fim uniți și de ajutor.”

„E minunat! Să fie cu folos. Așa evenimente ar trebui organizate mai des. E pentru dezvoltarea copiilor care sunt viitorul nostru.”

Administrația liceului dă asigurări că, astfel de evenimente vor fi organizate mai des pentru a învăța elevii să fie solidari cu semenii lor.

 „Vom avea mai multe colaborări cu diferite instituții, diferite asociații. Acest lucru de asemenea face parte din educație. Trebuie ca tânără generație să conștientizeze că în viață sunt diferite momente, sunt diferiți oameni. Trebuie să facem tot ce e posibil ca să dăm o mână de ajutor fiecăruia.”

„Este momentul de intenție și faptul că acești copii vor fi văzuți. Vrem să atragem atenția societății asupra faptului că trebuie să ajutăm. Orice act de caritate este întotdeauna binevenit.”

Asociația Obștească ,,Autism Hope” este o organizație non-guvernamentală care a fost înființată în anul 2019, de părinții copiilor cu autism din municipiul Bălți, cu scopul de a susține și a oferi sprijin copiilor cu dizabilități intelectuale și familiilor acestora. Actualmente, în Bălți sunt peste 40 de copii diagnosticați cu autism.