Țara în care ceapa e de trei ori mai scumpă decât carnea

Ministerul Agriculturii din Filipine intenţionează să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne. Explozia preţurilor la acest ingredient de gătit, care este posibil să fi atins cel mai ridicat preţ din lume, a dus inflaţia la maximul ultimilor 14 ani, scrie digi24.ro

Propunerea privind importurile a fost formulată la o reuniune a unui comitet de experţi şi va fi supusă aprobării preşedintelui Ferdinand Marcos Jr., a declarat duminică secretarul său, Rex Estoperez. Pe lângă funcţia de preşedinte, Marcos este şi ministru al Agriculturii.

Achiziţiile de pe piaţa externă „ar fi o soluţie bună timp de o lună, pentru a reduce preţurile. Nu putem să nu facem nimic, pentru că unul dintre factorii care stimulează inflaţia este preţul la ceapă”, a spus Estoperez.

Acesta a subliniat, însă, că importurile vor fi doar o „soluţie temporară” şi că, pentru moment, nu există planuri care să vizeze alte importuri. Ţara din sud-estul Asiei consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună, iar Ministerul Agriculturii de la Manila se aşteaptă ca, după aprobare, importurile să ajungă cel mai târziu în prima săptămână din februarie, a adăugat Rex Estoperez.

Pe piaţa din Filipine un kilogram de ceapă roşie se vinde şi cu 11,68 de dolari. în timp ce ceapa albă se vinde puțin mai ieftin, fiind de trei ori mai scumpă decât carnea de pui şi cu aproximativ 25% peste preţul unui kilogram de carne de vită, conform tarifelor cu amănuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie, scrie Agerpres.

Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, alături de usturoi. Explozia preţurilor a afectat consumatorii în special în perioada-cheie a sărbătorilor de sfârşit de an când au loc multe reuniuni în familie, astfel că numeroase persoane s-au plâns pe reţelele sociale de explozia preţurilor.