Tăinuită, pentru 10 ani

0 233

La Bălți, a fost îngropată o capsulă a timpului, care va fi deschisă pe 18 mai 2030. În ea a fost depozitată o mască de protecție, un test rapid la HIV, dar și un mesaj din partea reprezentanților Centrul Social Regional „Viața cu Speranță”, relatează NordNews.md.

„Noi ne dezvoltăm, nu stăm pe loc, iar la nivelul mondial a apărut speranța precum că în anul 2030 HIV/SIDA va fi învins. Noi am decis să aducem un mesaj pentru tânăra populație, care peste 10 ani va deschide această capsulă,” afirmă Ecaterina Rusu, directorul CSR „Viața cu Speranță”.

Recent, a fost renovat și memorialul în forma unei fundițe roșii, simbol al luptei împotriva HIV/SIDA. Acesta a fost construit în memoria victimelor ucise de virus.

„Am avut prieteni testați pozitiv la HIV și pentru că nu au acordat destulă atenție acestei boli, nu au urmat tratamentul cuvenit, timp de câțiva ani au decedat. Am început să urmez tratamentul cuvenit, m-am atârnat foarte serios față de această boală și pas cu pas am reînviat la fel ca Pasărea Phoenix, însă am fost cu un picior în groapă.”

În incinta centrului a fost organizată o masă rotundă. Participanții au primit în dar câte un test rapid pentru depistarea virusului HIV.

„Fiecare doritor poate să se testeze de sine stătător. În interiorul cutiuței este instrucția și testul, testul se face pe bază de salivă.”

„Scopul nostru, sau mai bine spus speranța noastră, e ca cel puțin peste 10 ani să apară un tratament pentru acești viruși. Noi venim către urmașii noștri cu mesajul că nu va mai trebui să ne fie frică de acest virus”, menționează Corina Ursu.

Estimativ, în Republica Moldova peste 14.500 de persoane sunt infectate cu HIV.