Studenții Erasmus: protejează viitorul refuzând să zboare pentru a studia în străinătate

În fiecare an, sute de mii de studenți călătoresc la nivel internațional ca parte a programului Erasmus + al Uniunii Europene.

 

Dar peste 75% dintre persoanele care au participat la acest program de schimb în 2018/19 au călătorit cu avionul. Acum, o inițiativă condusă de studenți îi încurajează și îi împuternicește să opteze pentru opțiuni de călătorie mai durabile și ECO.

 

Inițiativa este denumită ”Erasmus by Train” și susține studenții să utilizeze metode de transport mai ecologice pentru a ajunge la destinațiile de schimb – fără a fi nevoie să se gândească la cost. Ideea a început în 2019 cu un grup de studenți germani care călătoresc la o academie de vară din Marea Britanie. Acum, inițiativa, are mai mult de 25 de membri în țări din Europa, relatează EURONEWS.

 

Grupul afirmă că numărul mare de studenți care aleg călătoriile cu avionul, mai degrabă decât trenul sau alte alternative, contribuie semnificativ la emisiile de CO2 deja substanțiale ale Uniunii Europene.

Există vreun stimulent pentru studenții Erasmus + să călătorească în mod durabil?

Până de curând, nu existau stimulente pentru studenții din program să călătorească în mod durabil, dar Parlamentul European solicită acum ca studenții Erasmus + să fie încurajați să aleagă cea mai puțin poluantă formă de transport. Ca parte a Ghidului de program 2021-2027, există acum un ajutor pentru studenții care doresc să călătorească cu trenul sau alte opțiuni mai puțin poluante.

 

Din câte se știe ”Erasmus by Train”, noul sistem, plătește o singură contribuție ca o sumă suplimentară pentru studenții care aleg o metodă de transport durabilă. În prezent, acesta este de 50 EUR, împreună cu până la patru zile de asistență individuală suplimentară; grupul își face griji că acest lucru nu este suficient pentru a acoperi diferența de preț între un zbor ieftin.

 

Cum pot fi încurajați mai mulți studenți să călătorească cu trenul?

Erasmus cu trenul spune că trebuie să existe un stimulent financiar pentru ca studenții să aleagă un transport durabil. Ei cred că furnizarea de permise pentru tren pentru toți participanții Erasmus către și de la locul schimbului lor face parte din răspuns.

 

Ei spun, de asemenea, că ar fi bine ca UE să facă obligatoriu ca institutele de învățământ superior să furnizeze informații despre sustenabilitate în documentele pe care le furnizează studenților.

 

Grupul din spatele inițiativei adaugă că trebuie să transformăm modul în care gândim despre călătoriile feroviare. În loc să ne gândim la aceasta ca la un „sacrificiu enervant”, trebuie să începem să considerăm această opțiune ecologică ca o parte îmbogățitoare a experienței de călătorie.