Start lucrărilor de primăvară

0 134

O zi de lucrări în câmp primăvara, ne hrănește un an.

Agricultorii au dat start muncilor de prelucrare a terenurilor pentru semănarea culturilor sezoniere.

Echipa AGRO TV Moldova a surprins câțiva fermieri care lucrează de cu zori, sperând că 2021  va fi roditor.

 „În ziua de azi, semănăm lucernă, am semănat mazăre, ovăz, orz. Așteptăm ca conducerea de sus să fie mai blajină față de țărani” – Nicolae Dron, agricultor, s. Gura Galbenei, r. Cimișlia.

Agricultorii nu au uitat de greutățile din anul trecut. Nicolae Dron spune că recolta i-a fost mică și nu a beneficiat de niciun ajutor din partea statului.

 „Eu dacă am cotele mele aparte, la lideri le-au dat ajutoare că nu s-au făcut roade dar nouă nu ne-au dat nimic, un bănuț nu ne-au dat, celor li s-au achitat dacă nu s-a făcut.”

 „De unde mulțumiți dacă am investit 30.000, dar nu am văzut un bănuț de zare venit! ” –   Nicolae Dron, agricultor, s. Gura Galbenei, r. Cimișlia.

Odată cu începutul lucrările agricole, arăturile de toamnă se grapează pentru a distruge capilaritatea stratului superficial de sol, fiind prevenită astfel pierderea umezelii. Așa producătorii pregătesc pământul pentru semănarea florii-soarelui.

 „Ce lucrări faceți acum?

Cultivăm, pregătim pământul pentru ca să semănăm.

Ce vreți să sădiți aici?

 Aici va fi floarea soarelui!”

 „Semănatul încă nu l-am început, dar avem de gând de săptămâna viitoare”  – Ion Brădișteanu, mecanizator, s. Bozieni, r. Hâncești.

În timp ce unii agricultori deja plantează culturile din grupa a II-a, alții spun că este prea devreme, iar pământul mai are nevoie de căldură pentru a da o roadă bogată.

 „Când aveți de gând să semănați aceste culturi? Când se ridică temperatura solului, unii agenți economici au început deja să semene floarea-soarelui, dar eu spun că este cam devreme. Practic, peste două săptămâni va fi bine și va merge semănatul în toi” – Ion Plămădeală, agricultor, r. Leova.