Spanac verde pe pervazul întregului an: cum să-l crești acasă?

0 33

Spanacul are un gust plăcut, conține multe substanțe utile, ajută în tratamentul bolilor.

Pentru a obține o cultură de ierburi proaspete tot anul, puteți cultiva spanacul acasă – pe pervazul cel mai obișnuit al unui apartament.

Din articolul adus în atenția dumneavoastră, puteți învăța cum să alegeți semințele dintr-o varietate potrivită și să cultivați puieți din ele; Vom vorbi despre regulile de plantare și despre modul de îngrijire corespunzătoare a plantelor.

Este posibil să plantați o plantă într-un apartament?

Mulți legumicultori cultivă spanac pe un pervaz, balcon sau loggia. Cu o întreținere corespunzătoare, planta se dezvoltă în siguranță acasă.

Spanacul se simte bine pe pervazul ferestrei de sud. În perioada de toamnă-iarnă, este necesară organizarea unei iluminări suplimentare cu un fitolamp.

Este important. Temperatura ambientală trebuie să fie cuprinsă între +14 și + 18 ° С. Valorile de la +7 la + 10 ° C sunt acceptabile, dar frunzele cresc mai lent în astfel de condiții.

Spanacul nu tolerează aerul uscat. În timpul iernii, ar trebui să protejați verdeața de efectele dispozitivelor de încălzire și mai des pulverizați plăcile de tablă de pulverizator.

Creșterea semințelor

Selectarea soiului și tratamentul semințelor

Soiurile diferă în ceea ce privește semănatul, mărimea frunzelor și gustul. Producătorii de legume cu experiență recomandă cultivarea la domiciliu a soiurilor de maturare timpurie care tolerează bine condițiile de seră. Cele mai potrivite sunt:

 •  

   

  Gigantic . Rozeta este formată din frunze de dimensiuni medii. Ripens la o lună de la apariția primilor lăstari. Are un gust delicat și este recomandat copiilor.

 • Stoic . Are frunze de dimensiuni medii. Perioada de la răsaduri până la maturitatea tehnică durează 14-20 de zile.
 • Frunză grasă . Se caracterizează prin frunze cărnoase cu acoperire în relief. Gata pentru colectare la 35–40 de zile de la apariția primelor germeni.
 • Victoria. Frunzele rotunjite formează o rozetă compactă. Varietate de maturare timpurie, se maturizează în 25-40 de zile.
 • Căpșune Gata de utilizare la două până la trei săptămâni de la apariția primelor varză. Comestibile nu numai frunze, ci și fructe.

Dacă spanacul este cultivat pentru prima dată, se recomandă plantarea mai multor tipuri de semințe.

Înainte de plantare, semințele trebuie înmuiate în apă caldă pentru o zi . Procedura va accelera procesul de germinare și va crește procentul de germinare a semințelor. După înmuiere, așezați materialul de plantare timp de două-trei ore într-o soluție slabă de permanganat de potasiu pentru dezinfectare. Apoi, îndepărtați și uscați cu un prosop de hârtie.

Algoritmul de acțiuni pas cu pas, cum să plantezi corect

 1. Pregătiți solul și capacitatea.
 2. Solul calcinat la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră sau tratat cu o soluție de permanganat de potasiu.
 3. În partea de jos a vasului se toarnă drenaj – lut expandat sau pietricele.
 4. Puneți substratul tratat deasupra.
 5. La suprafață, faceți mici caneluri cu o adâncime de un centimetru și jumătate.
 6. Aranjați semințele în caneluri, lăsând un spațiu între doi și trei centimetri.
 7. Se presara cu putin pamant.
 8. Udați ușor solul cu un pistol pulverizat.
 9. Acoperiți recipientul cu folie de sticlă sau plastic.
 10. Păstrați-vă într-un loc cald.
 11. Când apar primele varză, îndepărtați adăpostul. De obicei, primele răsaduri apar într-o săptămână și jumătate după semănat.

În continuare, puteți viziona un videoclip util despre cum să plantați semințe de spanac pe pervazul sau balconul unui apartament din oraș:

Am discutat mai multe despre cum să crească spanacul din semințe și îngrijirea răsadurilor într-un articol separat.

Am nevoie să semăn?

După recoltarea primei recolte, se recomandă să semeni semințe noi pe locul vacant. Această măsură asigură creșterea continuă a verdeaței.

Cum să crească răsaduri?

Răsadurile pot fi cultivate independent:

 1.  

   

  Pregătiți semințe de spanac, casete și sol universal pentru răsaduri.

 2. Semințele sunt așezate una câte una în celulele casetei la o adâncime de un centimetru.
 3. Umezeste solul cu ajutorul unui pistol pulverizator.
 4. Acoperiți culturile cu folie.
 5. Păstrați la o temperatură de +18 până la + 20 ° C.
 6. După 8-10 zile, când apar primele varză, îndepărtați filmul.
 7. Asigurați temperatură ambientală + 18 ° С și iluminare de înaltă calitate. Dacă este necesar, organizați o iluminare suplimentară cu o lampă.
 8. Când exemplarele tinere cresc din celule, transplantați în ghivece.

Când și cum să aștepți recolta?

Recoltat atunci când rozetele vor avea cinci până la șase frunze mari formate. Soiurile de maturare timpurie coacă la 28–36 zile după însămânțare. După gust, spanacul de casă nu este inferior spanacului de grădină.

Cum să-i pese?

temperatură

Este important. Temperatura minimă la care spanacul produce o recoltă este cuprinsă între +7 și + 10 ° C. În astfel de condiții, frunzele se dezvoltă lent.

Temperatura maximă de cultivare este de + 20 ° C. Dacă indicatorii cresc deasupra acestui marcaj, pedunculul apare prea devreme.

Temperatura optimă este de la +14 la + 18 ° C.

Udare și umiditate

Este necesară o udare regulată moderată. Uscarea solului este în detrimentul spanacului. Fiecare nouă irigare se realizează cu uscarea stratului superior al pământului.Pentru procedură, folosiți apă decontată la temperatura camerei. După udare, substratul este ușor desfăcut.

Aerul trebuie să fie umed, altfel va începe formarea timpurie a pedunculilor. Plăcile de frunze sunt pulverizate o dată pe zi cu apă la temperatura camerei, la căldură evenimentul se desfășoară de două ori.

iluminat

 

 

Exemplarele tinere trebuie să fie umbrite după-amiază pentru a fi protejate de lumina soarelui. În caz contrar, frunzele vor fi arse.

 

Iarna, orele de zi pentru culturile de spanac sunt crescute cu o lampă specială cel puțin 2 ore dimineața sau seara.

Ora de vară ar trebui să dureze 10-12 ore . Lampa trebuie instalată la o înălțime de 50-60 centimetri deasupra rezervorului.

Pe vreme tulbure, lampa pentru iluminarea suplimentară a spanacului poate fi aprinsă timp de 14 ore.

sol

Atenție! Spanacul este contraindicat în sol cu ​​adăugarea de turbă. Substratul nu trebuie să aibă o aciditate ridicată.

Puteți cumpăra sol universal la magazin sau puteți pregăti singur solul amestecând vermicompost și fibre de nucă de cocos în proporție de 1: 2. Fibra de nucă de cocos este permisă să fie înlocuită cu perlită sau vermiculită.

Top dressing

Sunt necesare? Care sunt mai bune de făcut? După apariția primilor lăstari, puteți face pansament lichid. Acasă, utilizați peroxid de hidrogen, amoniac, Fitosporină. Dacă însămânțarea semințelor a fost efectuată în sol fertil, răsadurile de primăvară nu necesită pansament.

Capacitate pentru verzi

Pentru cultivarea spanacului pe un pervaz sau balcon, sunt potrivite containere lungi, joase și late. Fiecare încolțit are nevoie de un spațiu de locuit care măsoară opt pe opt centimetri . Materialul containerului nu contează.

Verdele se dezvoltă bine atât în ​​lăzi din lemn sau plastic, cât și în ghivece de flori obișnuite din lut, plastic și ceramică. În partea de jos a rezervorului trebuie să existe o gaură de scurgere pentru a scurge umezeala.

subțiere

După formarea celei de-a doua frunze permanente, acestea încep să subțire răsadurile. Exemplarele în exces sunt îndepărtate, lăsând un decalaj de 10-15 centimetri . După procedură, spanacul este udat abundent.

Trebuie să rearanjez containerul pe pervazul ferestrelor?

Sertarele sau vasele de pe pervazul sunt rotite zilnic cu 180 °, asigurând spanacului o iluminare uniformă.

Spanacul nu necesită întreținere complicată și crește bine atât în ​​sol deschis, cât și în sere. Poate fi cultivat atât în ​​paturi separate, cât și plantat cu alte culturi de legume între rânduri cu care coexistă perfect. Aceasta permite nu numai utilizarea rațională a terenului, dar și creșterea productivității. Poate vă va fi util să aflați alte nuanțe de plantare de semințe sau răsaduri de spanac în diferite părți din Rusia, precum și cum să colectați în mod corespunzător legumele și câte culturi puteți obține pe an.

Caracteristici de îngrijire pe balcon

Dacă spanacul este conținut pe un balcon neglisat, prima dată este necesar să acoperiți verdeturile tinere, protejându-l de soarele de primăvară și de scăderea temperaturii zilnice. Când temperatura aerului scade la + 9 ° С, containerele trebuie transferate în apartament.

Spanacul poate fi cultivat nu numai în grădină, ci și acasă. Pentru a avea verdeață proaspătă pe masă tot anul, trebuie să muncești din greu. Este necesar să alegeți soiul potrivit, să urmați tehnologia de semănat, să mențineți condiții optime pentru plante și să recoltați la timp la timp.