Slusari: Agricultura rămâne „Cenușăreasă” într-o țară agrară

După un mic respiro în 2021, agricultura alunecă cu viteză mare într-o criză profundă. De această părere este Alexandru Slusari, ex-vicepreședintele Parlamentului, care a avut recent o întâlnire cu un grup de fermieri și vine cu o serie de argumente, la solicitarea postului AGRO TV Moldova.

ALEXANDRU SLUSARI, ex-vicepreședintele Parlamentului: „Noi vedem că de trei ori au crescut prețurile la cei mai importanți fertilizanți și produse de uz fitosanitar. Este o scumpire mai mult decât semnificativă, una vertiginoasă. Motorina din primăvară s-a majorat cu circa 40%, piesele de schimb s-au scumpit cu aproximativ 25%.”

Potrivit lui Alexandru Slusari, statul ar trebui să intervină cu o politică coerentă și o abordare sistemică a problemelor. Anume asta își doresc agricultorii.

„Ei văd scumpirile, ei văd că promisiunea electorală de a restitui măcar accizele agricultorilor rămâne nerealizată, nu se mișcă, ei văd cum invazia produselor agroalimentare de import sugrumă producătorii autohtoni. Pe de altă parte, tot mai mult se simte concurența neloială cu agroholdingurile controlate din off-shoruri.”

Alexandru Slusari crede că prioritățile guvernării ar trebui să fie axate pe susținerea fermierilor mici și mijlocii, precum și pe cea a procesatorilor autohtoni care comercializează producție agroalimentară autohtonă pe rafturile magazinelor.

 „Deja a trecut jumătate de an de la schimbarea guvernării”

În 2021, Parlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de lege cu privire la modificarea principiilor de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. A fost introdusă noțiunea de microproducător. Pentru cooperativele de producție subvenția s-a majorat de la 25% la 75% din suma totală a investiției, iar pentru întreprinderile zootehnice – de la 25% la 45%.

„Cu părere de rău, la moment nu există această abordare sistemică, această strategie de dezvoltare, sunt niște acțiuni fragmentare, deseori incoerente și nu se simte existența unei politici masive, complete. Agricultura tot rămâne Cenușăreasa în țara despre care noi tot timpul spunem că este preponderent agrară.”