Situație neobișnuită pe piața cartofilor

Analiștii EastFruit atrag atenția asupra unei noi situații complet atipice apărută pe piața ucraineană în luna septembrie 2021. În ciuda faptului că recoltarea cartofilor în gospodăriile moderne continuă în majoritatea regiunilor din Ucraina, comerțul internațional cu cartofi este neobișnuit de activ. În același timp, Ucraina exportă și importă cartofi comercializabili.

Una dintre cele mai senzaționale noutăți la moment este importul cartofilor din Republica Moldova. Acest lucru este foarte neobișnuit, în primul rând, deoarece Moldova a fost în mod tradițional principala piață de desfacere pentru cultivatorii de cartofi din Ucraina.

Totodată, cartofii ambalați, calibrați şi spălați erau de obicei furnizați din Ucraina în Moldova, cerere a căror era destul de mare în rândul lanțurilor de supermarketuri din țară, iar producătorii locali nu aveau capacitatea de a prelucra aceste legume. În plus, producția de cartofi din Ucraina mereu a fost mai bine dezvoltată, în timp ce fermierii moldoveni s-au concentrat pe producția de fructe. Respectiv, acest lucru a menținut prețurile la cartofi ridicate, fapt ce a atras treptat tot mai mulți producători în acest sector, în primul rând din cultivatorii de cereale.

În sezonul 2020/21, prețurile cartofilor în Moldova s-au dovedit a fi extrem de scăzute din cauza importurilor ieftine din Uniunea Europeană, care, la rândul lor, au fost asociate cu o lipsă a cererii de cartofi – în principal din cauza carantinei și a închiderii restaurantelor. Cu toate acestea, fermierii din Moldova nu au redus suprafața cultivată cu tuberculi, deoarece cantităţile nerealizate de cartofi comercializabili au fost folosite ca material de plantare.

Drept urmare, în acest moment prețurile cartofilor în ţară sunt cele mai mici din regiune – chiar mai mici decât în ​​Polonia, iar cultivatorii de cartofi vorbesc deja deschis despre tranziția de la cultivarea cartofilor la cultivarea cerealelor, desi producţia curentă trebuie realizată şi ea. În acest sens, una dintre piețele de desfacere pentru cultivatorii de cartofi din nordul Moldovei sunt regiunile de frontieră cu Ucraina, deoarece aici prețurile sunt acum semnificativ mai mari decât în​​ Moldova, iar cererea de cartofi este destul de mare.

 

Totodată, acestea nu sunt încă toate senzațiile apărute pe piața ucraineană de cartofi. Se pare că recolta curentă bogată din regiunile de vest ale Ucrainei sunt la moment exportate activ în țările balcanice, în primul rând în Serbia, unde prețurile cartofilor sunt semnificativ mai mari. Tot din această regiune se exportă cartofi în Belarus, unde prețurile sunt mult mai mari decât în ​​Ucraina.

Cel mai interesant lucru este faptul că prețurile la cartofi în Polonia sunt mai mici decât în ​​Ucraina, dar semnificativ mai mari (cu 70%) decât anul trecut. Producătorii și comercianții locali consideră astfel de prețuri destul de ridicate și chiar se așteaptă la o lipsă a volumelor de cartofi în sezonul 2021/22. În același timp, Polonia caută în mod activ oportunități de a importa cartofi din alte țări chiar şi acum, în timpul recoltării.

Belarus importă în mod activ cartofi în acest sezon, în ciuda faptului că recoltarea este în plină desfășurare. Această situație este neobișnuită, motivul fiind recolta scăzută de cartofi din țară. Prin urmare, cartofii sunt importaţi, inclusiv şi în Ucraina. Deoarece diferența de preț între cele două țări nu este atât de semnificativă, cartofii de pe piața din Belarus provin în principal din regiunile de nord ale Ucrainei. În același timp, fermierii acestor regiuni raportează ei înșiși o calitate scăzută a recoltei de cartofi și o schimbare a termenilor de recoltare.

Astfel, situația de pe piața cartofului pare foarte neobișnuită: Ucraina importă și exportă cartofi în același timp chiar și în timpul campaniei de recoltare. De menţionat este faptul că toată cantitatea de cartofi exportaţi din Ucraina se realizează în țări complet neașteptate. Prin urmare, este posibil ca noul sezon al producţiei de cartofi să aducă mult mai multe surprize participanților la piața acestora.