Sistem de răcire inteligent pentru fructe și legume în sprijinul producătorilor agricoli din Crocmaz

Costurile reduse de întreținere, sursele alternative de energie și inovațiile tehnice sunt elemente-cheie în dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră. Astfel, fermierii din localitatea Crocmaz, raionul Ștefan-Vodă, au parte de un sistem optimizat de răcire a fructelor și legumelor, care utilizează energie solară pentru a păstra culturile agricole la temperaturi adecvate. Sistemul, numit Coolomat, nu doar că asigură afacerile locale și agenții economici cu venituri profitabile, ci contribuie și la diversificarea culturilor de scară mică, operând pe o bază non-profit.

MARZENA URBAN-ZELAZOWSKA, primarul satului Sadowie, Voievodatul Świętokrzyskie: „Proiectul a fost conceput și este creat pentru a sprijini micii fermieri în ceea ce privește lanțul logistic și pentru a securiza acest lanț logistic de la fermă la furculiță și, în acest caz particular, sperăm ca în acest proiect să finanțăm depozitul și coolomat-ul care se află în spatele meu. Depozitul frigorific este un depozit pentru fructe și legume, care deservește fermierii locali și municipalitatea Crocmaz din sud-estul Moldovei, iar Cooloomatul este un fel de inovație și mașina care funcționează ca un sistem de containere răcite, iar aceste două elemente sunt susținute de sistemele fotovoltaice care sunt situate lângă instalație, iar sistemul fotovoltaic susține în egală măsură municipalitatea și grădinița.”

Sistemul de răcire COOLOMAT răspunde direct nevoilor comunității locale de fermieri și antreprenori agricoli, întreținerea și gestionarea sa fiind asigurate de personal municipal bine pregătit, eliminând necesitatea costurilor suplimentare cu angajarea de personal.

Sprijinul financiar acordat de Ministerul Afacerilor Externe din Polonia s-a completat armonios cu investițiile administrației satului Crocmaz, creând, astfel, o infrastructură de succes și complete.