Sfaturi pentru tăierea pomilor fructiferi. Cum să o faci și până la ce temperaturi

Sfaturi pentru tăierea pomilor fructiferi. Afla cum sa faci corect tăierea pomilor fructiferi pentru a avea o producție mai buna anul viitor, dar si care sunt temperaturile ideale in funcție de soiurile de pomi fructiferi, scrie cultivaprofitabil.ro.

Sfaturi pentru tăierea pomilor fructiferi. Cireșele, vișinele, prunele, gutuile si merele sunt printre fructele preferate ale romanilor. Consumate ca atare sau in compoturi, dulcețuri sau prăjituri aduc savoare oricărei mese, fie ca este vorba despre una de acasă, simpla, de zi cu zi, fie una festiva.

Ca sa te poți bucura de aceste fructe minunate, totul începe din livada, cu o producție buna, sănătoasă. Pentru un rod bogat, in toamna trebuie sa tunzi pomii fructiferi. Ca operațiunea sa fie una reușita, trebuie sa ti cont de câteva aspect esențiale.

Este vorba, in primul rând, de temperatura potrivita pentru tăierile care se executa toamna si de uneltele corecte pe care trebuie sa le sterilizezi înainte de lucru. Nu in ultimul rând, trebuie sa ti cont de soiul de pom pe care li tunzi pentru a îndepărta corect ramurile si mugurii.

Specialiștii in horticultura ne sfătuiesc sa ținem cont de regulile generale pentru toaletarea pomilor pentru a nu da greș. In acest sens, este foarte important ca înainte de tăierea propriu-zisa sa ne asigura ca uneltele sunt bine ascuțite. Munca va fi mult ușurata cu ajutorul unor unelte care nu sunt tocite.

Mai mult decât atât, se vor evita si eventuale accidente de rupere a unor ramuri sănătoase. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca le-am dezinfectat corect. Vom elimina din start pericolul de transmitere a bolilor specifice pomilor fructiferi.

Tăierile pomilor fructiferi tineri se vor face de doua ori pe an: primăvara si toamna. Se va reduce astfel riscul de infestare cu dăunători sau apariția de boli, plus ca tăierile efectuate toamna sporesc producția. Tocmai de aceea trebuie sa știi cate ceva despre sfaturi pentru tăierea pomilor fructiferi.

Perioada ideala pentru tăierile din toamna este in luna noiembrie, dar înainte ca temperaturile sa fie prea scăzute. Indiferent de soiul din care fac parte pomii fructiferi pe care ii tunzi, perioada cea mai una este cea de dinaintea instalării înghețului. Aceasta condiție le va oferi timp sa se refacă si sa fie protejați de temperaturile care scad sub pragul înghețului.

Documentează-te temeinic înainte sa te apuci de treaba pentru ca tăierile se fac in funcție de particularitățile fiecărui pom in parte. Spre exemplu, pomii fructiferi, cu un mănunchi deschis de ramuri care cresc din trunchi, trebuie eliberați de ramurile moarte sau bolnave. La fel trebuie procedat si cu ramurile care se intersectează.

Tine cont si de regulile generale de taiere corecta. Nu trebuie tăiați niciodată prea aproape de trunchi. Vindecarea va întârzia si pomii vor fi expuși înghețului de peste iarna. Nu tăia nici prea departe. Ciotul rămas va putea fi invadat de dăunătorii naturali, adică de insecte. Rana se va vindeca numai după ce ciotul este înlăturat.

O alta regula pe care trebuie sa o respecți este si sa aplici după tăieri tratamente pe baza de sulfat de cupru. Le va stimula căderea frunzelor, atât de necesara in perioada de toamna.

Tot acum este momentul si sa cureți pământul de frunzele căzute si de alte resturi de vegetație, dar si sa elimini fructele putrezite, ramase pe ramuri. Curățarea va ajuta pomii sa fie protejați de boli.

Sfaturi pentru tăierea pomilor fructiferi. Toaleta rile se fac in mod diferit in funcție de pomii din livezi sau curți. Fiecare agreează o anumita temperatura. In continuare iți vom prezenta care sunt temperaturile potrivite tăierilor de toamna  pentru principalele soiuri de pomi fructiferi.

 

Când vine vorba despre cireși si vișini, pomi care fac parte din categoria sâmburoaselor, tăierea de toamna se face in luna noiembrie, înainte ca afara sa scadă temperatura sub 5 grade Celsius.

Pentru o operațiune făcută profesionist, se începe cu rărirea ramurilor din zona terminala. Ramurile foarte lungi se scurtează cu 70-80 de centimetri. Cele subțiri, care provin din creșterile anuale, trebuie scurtate si ele. Acest lucru se face in zonele cu ramificații laterale sau ramuri cu muguri vegetativi in vârf.

O alta categorie importanta de pomi fructiferi este si cea a sămânțoaselor din care fac parte si merii si perii. In cazul lor, temperatura potrivita pentru taiere este de minimum 5 grade Celsius.

Acorda atenție sporita in momentul când faci tăierile. Mugurii de rod trebuie protejați pentru a nu fi îndepărtați de pe ramuri. Daca faci acest lucru, trebuie sa știi ca vei pune in pericol productivitatea din anul următor. Mugurii aceștia cresc in vârful ramurilor si sunt ușor de observat, fiind mai riguroși ca cei vegetativi. Sfaturi pentru tăierea pomilor fructiferi.

Ramurile viguroase din partea de sus a coroanei trebuie îndepărtate pentru ca nu fac altceva decât sa umbrească ramurile de mai jos, plus ca vor consuma inutil si substanțe nutritive.

Ramurile care sunt prea apropiate de sol trebuie eliminate si ele, la fel cum trebuie făcut si cu smicelele care au muguri vegetativi in vârf. Ramurile mai bătrâne, care au doi ani trebuie eliminate si ele. Se păstrează doar cele cu rod in vârf.

Tăierile prunilor se fac, de regula, tot in noiembrie, dar trebuie ținut cont si de temperatura. Daca vine frigul din octombrie atunci nu trebuie așteptat. Tăierile se fac înainte sa se ajungă sub 5 grade Celsius.

Este necesara o rărire a ramurilor, dar doar daca acestea sunt prea dese. Ramurile prea lungi sau cele care au peste doi ani trebuie scurtate. Vei stimula creșterea unor ramuri mai tinere. Cele cu rod si cele care au un an nu trebuie tunse. La cele care au un an se vor face tăieri doar daca sunt prea dese.