Secretele modului de a stoca corect morcovii pentru iarna acasă: cele mai bune moduri

Morcovii sunt una dintre cele mai populare culturi de rădăcini din lume. Este bogat în vitamine și minerale care sunt sănătoase și are un gust plăcut. Din această legumă se prepară salate, supe, preparate laterale și chiar deserturi.

Se crede pe larg că păstrarea morcovilor pentru un an întreg este inutilă – jumătate din cultură se va pierde. Cu toate acestea, dacă pregătiți corect leguma și alegeți metoda potrivită de păstrare, fructele nu se vor deteriora și nu își vor păstra gustul.

Cum se păstrează morcovii și sfecla iarna acasă? Citiți despre stocarea sfeclei într-un apartament pe site-ul nostru.

Mai devreme am vorbit despre cum să lăsăm recolta de morcovi depozitată chiar în grădina din pământ. Acum luați în considerare opțiunile pentru stocarea recoltelor rădăcină acasă .

Reguli de bază

Cum se prepară morcovii pentru depozitare? Un rol imens îl are colectarea și pregătirea culturii.

Este necesar  colectați morcovii la un anumit moment, dacă acest lucru se face devreme, atunci puteți săriți creșterea principală a culturilor de rădăcini, care apare la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie.

De asemenea, este important să se ajungă la primul îngheț – morcovii congelați își pierd vitaminele și se ofilesc rapid. La recoltare, trebuie evitate deteriorarea fructelor. Cel mai bine este să scoateți rădăcinile din vârfuri, apoi să le curățați de pământ.

Citiți mai multe despre termenii și regulile pentru recoltarea morcovilor pe site-ul nostru web. Înainte de a trimite cultura pentru păstrare, trebuie să tăiați verdeața, care poate extrage toate sucurile și vitaminele nutritive .

 

Pentru a tăia, trebuie să folosiți un cuțit sau o lamă ascuțită și să tăiați partea superioară, lăsând o grosime de aproximativ 1 centimetru.

 

Un alt punct important al preparatului este uscarea .

Pe sol este necesar să se răspândească o peliculă de plastic, să se împrăștie recolta și să se lase mai multe ore la soare.

După aceasta, fructele sunt gata de depozitare. Citiți cum să depozitați morcovii într-o pivniță sau subsol pe site-ul nostru.

Cum să păstrezi morcovii pentru iarnă acasă? Sfaturi pentru depozitarea morcovilor într-un apartament din acest videoclip:

Condiții optime

Cum se păstrează morcovii acasă? Condițiile generale pentru păstrarea legumelor sunt un loc întunecat, destul de rece, cu o umiditate relativă de 85-90%.

Important! Temperatura aerului din magazin nu trebuie să depășească 5 grade, altfel fructele vor începe să încolțească. Temperatura optimă pentru păstrare este de 1-2 grade.

Locul unde se vor păstra culturile de rădăcini trebuie pregătit în avans. Dacă veți depozita morcovi în casa subterană, în cămară sau în depozitul de pe balcon, atunci rafturile trebuie igienizate, ventilate și uscate.

Apropo, dacă cultura va păstra tot anul sau degradarea depinde rapid de soi. De exemplu, fructele canonice sunt păstrate mai mult decât altele. Printre soiurile Valeria, Moscova de iarnă și Incomparabil. Citiți despre cele mai bune soiuri de morcovi pentru depozitare aici.

La ce temperatură ar trebui să păstrez? Așa cum am menționat mai sus, temperatura din magazin nu trebuie să depășească 5 grade.

Morcovii nu răspund bine la o schimbare bruscă a temperaturii, de aceea este important să se monitorizeze uniformitatea regimului termic din încăpere.

Cele mai bune condiții sunt de 1 grad peste zero, iar umiditatea este de aproximativ 90%. Pentru a atinge acești parametri, este necesară reglarea ventilației și restricționarea accesului aerului. Dacă se creează astfel de condiții, recolta poate fi păstrată până la 12 luni.

Cel mai bun loc

 

Unde este mai bine să păstrați morcovi? Înainte de debutul primului timp rece, recolta este bine depozitată pe balcon.

 

Este foarte important să monitorizați cu atenție fluctuațiile de temperatură și, de îndată ce înghețul va începe, recoltați casa.

În acest caz, recipientul cu legume poate fi plasat lângă ușa balconului, unde temperatura este mai scăzută comparativ cu întregul apartament.

Legumele rădăcinoase se păstrează cel mai bine într-un dulap de apartament sau în podeaua subterană a unei case unde temperatura și umiditatea sunt adecvate. Acest lucru se face de obicei în vrac: morcovii se împrăștie pe o suprafață răspândită. Sau în cutii din carton ondulat sau din lemn.

Atenție! Morcovii sunt depozitați cel mai bine într-un loc întunecos, rece, departe de radiatoare și baterii .

Unde este mai bine să depozitați în apartament? Cel mai bun loc pentru depozitarea legumelor rădăcinoase într-un apartament este un loc întunecat și rece, cum ar fi o cămară. Multe gospodine preferă să lase legumele în bucătărie, dar este mai bine să nu faci acest lucru, în timp ce gătesc, temperatura din această încăpere crește, ceea ce afectează siguranța culturilor rădăcinilor.

Cel mai bine este să scufundați legumele într-o cutie sau pungă special pregătită. Întindeți fructele într-un strat dens și puneți un rizom de hrean între ele.

Hreanul are proprietăți bactericide care împiedică formarea

Cum să păstrați morcovii cu hrean fără subsol, veți afla din videoclip:

Selecția containerului

Ce este mai bine să depozitați? Acasă, fructele trebuie păstrate în pungi de plastic, lăsându-le să nu fie legate de aer. Polietilena contribuie la crearea umidității și la formarea dioxidului de carbon .

Există mai multe opțiuni pentru depozitarea morcovilor în apartament. Poate fi depozitată nu numai în saci, ci și în bănci și cutii.

Condiții de economii

 

 

Legumele pot fi depozitate într-un apartament nu mai puțin decât, de exemplu, într-o pivniță.

 

Acest lucru este influențat de mulți factori, de la varietatea morcovilor, calitatea procesării și condițiile de temperatură.

De regulă, morcovii se păstrează puțin mai mult de șase luni, mai rar pe an .

Trebuie amintit că cu cât sunt păstrate mai multe legume, cu atât mai puține vitamine rămân în ele. După cum știți, 100% din vitaminele din fructe și legume sunt păstrate timp de 2 ore după colectare, iar în cele care se află pe o lună sau mai mult, rămân doar 30%.

Despre perioada de valabilitate a morcovilor și cum să o salvezi pentru o perioadă lungă, citiți într-un material separat.

Există o serie de trucuri care pot prelungi perioada de valabilitate a legumelor. Depinde de locul ales.

În apartament

Înainte de a trimite pentru depozitarea morcovilor pentru iarnă acasă, aceasta trebuie prelucrată. Puteți alege „argilare” . Culturile de rădăcini sunt cufundate într-o soluție specială, care este preparată din lut. Argila se dizolvă în apă până la o consistență cremoasă, apoi se usucă. Uscarea, soluția formează o peliculă subțire care asigură depozitarea pe termen lung și protecția împotriva bolilor .

Argilare – prelucrarea morcovilor cu „vorbă” de lut pentru depozitare pe termen lung. Clătiți bine legumele cu apă înainte de utilizare.

Un alt mod de procesare a culturii este acoperirea . Aceasta este pulverizarea fructelor cu o soluție de cretă. O suspensie de 30% este luată în proporție de 100 de grame la 10 kilograme de cultură. Culturile de rădăcini tratate trebuie să fie uscate rapid .

Pe balcon

Cum să păstrezi morcovii pentru iarnă acasă, în apartament? Legumele se păstrează pe balcon până la primul îngheț în cutii sau pungi. Toamna, după recoltare, umiditatea este crescută, ceea ce este bun pentru legume.

 

 

Este necesar să le acoperiți atât de lumina zilei, cât și de praf și murdărie, dacă balconul este deschis.

Praful pe care îl aduce vântul poate fi un număr mare de bacterii și paraziți .

Dacă aveți o loggie glazurată, atunci ar trebui să răspândiți podeaua pe podea și să puneți morcovii. Acoperiți legumele cu burlap de sus.

În pungi de plastic

Cum să păstrezi morcovii pentru iarnă în pungi și pungi? Pungi de celofan cu legume sunt așezate vertical și nu sunt strâns legate pentru oxigen. Înainte de a trimite legume rădăcinoase, pungile trebuie prelucrate. Clătiți pungile de detergent și uscați bine prin inversare. Pungile dense și netransparente sunt cele mai bune.

În bănci

Cum să prepari morcovii pentru iarnă în borcane? O altă metodă comună de stocare este în bănci. Este potrivit dacă cultura nu este foarte mare și mărimea fructelor este mică. Băncile trebuie pregătite – clătiți bine și uscați. Fierberea containerelor este cea mai bună opțiune, dar aceasta este o sarcină care consumă timp care poate fi evitată.

Morcovii nu sunt cufundați în borcane într-un strat dens, este important să vă asigurați că există o distanță între fructe, puteți pune un mic fruct de hrean sau presărați rumeguș. Așezați recipientele într-un loc întunecos și răcoros și nu închideți capacul.

Cum se păstrează morcovii în frigider? Locul pentru depozitarea legumelor în frigider este compartimentul inferior . Clătiți morcovii bine și uscați câteva ore, apoi puneți-le într-o pungă de plastic sau borcane (este necesar să spălați morcovii înainte de a le depozita?).

Puteți păstra morcovi în congelator . Cu toate acestea, legumele care sunt pre-prelucrate sunt potrivite pentru acest lucru.

Cojiți morcovii, răziți sau tocați cu un cuțit, puneți-le în recipiente sau pungi. În această formă, legumele pot fi adăugate în supe sau preparate principale. Citiți mai multe despre cum să congelați morcovii în congelator, citiți pe site-ul nostru.

Important! În frigider, morcovii sunt depozitați mai mult timp, deoarece există umiditate ridicată și temperatură scăzută. Cu toate acestea, este important să nu o amestecați cu alte legume – întrucât culturile de rădăcini putrezesc rapid .

Cum să păstrezi morcovii pentru iarnă acasă la frigider? Sfaturi pentru gospodină pentru depozitarea morcovilor în pungi pentru iarnă la frigider în acest videoclip:

În casa subterană

 

 

Cum să păstrezi morcovii pentru iarnă în subteran? Dacă puteți depozita legume în subteran acasă, asigurați-vă că îl utilizați .

 

În acest loc, cultura durează cel mai mult, pentru aceasta este necesar să pregătiți în prealabil rafturile, clătiți și uscați.

Împrăștiați burlă sau polietilenă pe rafturi și morcovi cu grămadă. O dată pe lună, morcovii trebuie transbordati pentru a evita formarea mucegaiului și a ciupercii și pentru a nu-l lăsa să se lichideze.

Un alt mod bun de a păstra legumele este în nisip, care este potrivit pentru podeaua subterană a casei. Nisipul este împrăștiat pe suprafață, apoi este așezat un strat de morcovi, apoi din nou un strat de nisip.

Pastreaza umiditatea si in acelasi timp permite aerului sa treaca. Pentru a testa adecvarea nisipului pentru păstrare, este necesar să strângeți mâna în mână – dacă se prăbușește, atunci este prea uscat, iar dacă se desface în bulgări, se potrivește.

Mulți proprietari depozitează legume în rumeguș. Coniferele sunt perfecte pentru acest lucru, conțin uleiuri esențiale care au proprietăți dezinfectante.

Spălarea rădăcinilor

Cum se păstrează morcovii spălați? Morcovii spălați trebuie uscați foarte bine, dacă trimiteți legume ude pentru depozitare, acestea vor putrezi rapid, iar bacteriile și mucegaiul vor intra și ele în ele. Prin urmare, răspândiți legumele rădăcinoase într-un singur strat la soare. Cu toate acestea, este important să nu exagerați cultura, astfel de morcovi se vor țese rapid și își vor pierde gustul.

Pentru dezinfectare, puteți clăti morcovii nu cu apă curentă, ci cu o soluție slabă de mangan sau adăugați câteva picături de alcool . După procesarea soluției, este mai bine să clătiți morcovii cu apă simplă. Legumele trebuie spălate cu mișcări blânde, având grijă să nu deterioreze coaja. Este mai bine să nu folosiți bureți sau alte materiale traumatice.

Am scris aici despre dacă este posibil să spălați morcovii înainte de depozitare și despre cum să depozitați leguma mai bine, curată sau murdară, citiți aici.

Un alt mod de a stoca morcovi acasă în acest videoclip:

Legume mărunțite sau tocate

Cum se păstrează morcovii râși? Este foarte convenabil să aveți legume presărate sau tocate în bucătărie – acest lucru economisește timpul de gătit . Pentru a împiedica morcovii răniți să se strice, acestea trebuie introduse în congelator într-un recipient special.

 

Există și alte modalități de a stoca morcovii decojiți. De exemplu, acesta poate fi uscat într-un încălzitor alimentar – un dispozitiv pentru încălzirea alimentelor.

 

Pentru a face acest lucru, tăiați morcovii în felii sau cercuri, fierbeți 5-10 minute și uscați. Citiți mai multe despre cum să uscați morcovii cu noi.

Dacă nu există un dispozitiv special, atunci puteți pune legumele pe o foaie de copt și lăsați la cuptor la o temperatură de 60 de grade. În această formă, fructele pot fi introduse într-un recipient pentru produse în vrac sau într-un borcan de sticlă.

Un alt mod de a stoca morcovii răzuți este o gustare picantă . Pentru a-l pregăti, este necesar să tăiați recolta de rădăcină roșie în fâșii, încălziți într-o tigaie în ulei vegetal. Adăugați după gust ceapa, usturoiul și condimentele, puteți adăuga sos de soia.

Un astfel de aperitiv se pune în borcane și se păstrează la frigider. De asemenea, puteți răsuci în recipiente sterilizate, apoi la soluție trebuie adăugată o lingură de oțet sau acid citric.

Atenție! Morcovii pot fi, de asemenea, depozitați într-o versiune procesată, de exemplu, în formă uscată, ca o gustare savuroasă. De asemenea, puteți prepara suc de morcovi sau sos . Aflați cum să gătiți morcovi foarte gustoși și sănătoși din articolul nostru.

Morcovii sunt nu numai gustoase, ci și legume sănătoase . Conține o cantitate mare de vitamina E și A, precum și vitamine din grupele C, D, K, P, PP și multe altele. Compoziția minerală a acestui fruct include și un conținut ridicat de magneziu, calciu, fosfor și potasiu.

Toate acestea sunt necesare pentru un metabolism corect. Copiii sunt foarte utili să mănânce morcovi pentru a întări organismul . Este util atât pentru anemie, cât și pentru prevenirea bolilor ochilor și a sistemului imunitar.

Morcovii își măresc proprietățile utile în timpul tratamentului termic, așa că este mai bine să-l adăugați la supe și mâncăruri.

Pentru ca morcovii să cadă întotdeauna pe masă, este mai bine să vă aprovizionați mult timp . Mai mult, această legumă se caracterizează prin posibilitatea păstrării îndelungate.