Seceta nu a influențat asupra calității strugurilor ”Moldova”

De două săptămâni, viticultorii din sudul Moldovei au început recoltarea strugurilor de masă – soiul „Moldova”. Până la 90 la sută din cantitatea recoltată, se exportă. Chiar dacă previziunile cu privire la calitatea producției au fost sumbre din cauza secetei, calitatea strugurilor este medie, iar în unele regiuni chiar înaltă, scrie EastFruit.com.

Precipitațiile din august au contribuit la dezvoltarea acestora, iar ploile din septembrie nu au provocat fisuri semnificative.

„Desigur, apar boabe zdrobite, dar acestea sunt îndepărtate în timpul procesului de sortare. Momentan, singura reclamație care nu mai poate fi corectată este un număr semnificativ de ciorchini mici, pentru că unii cultivatori au încercat să economisească la îngrășăminte”, potrivit experților din domeniu.

Conținutul de zahăr al boabelor în mai multe plantații este deja de 17-18%. Dacă vremea favorabilă va persista până la sfârșitul lunii septembrie și octombrie, conținutul acestuia ar putea ajunge la 20% sau chiar mai mult.

Prețurile angro pentru cultivatori sunt încă mici, având o medie de 6,5 lei/kg. În comparație cu ultimii patru ani, acestea sunt la cel mai mic nivel.

„Totodată, merită de menționat faptul că, deși vânzările sunt mici, primele loturi de struguri de masă „Moldova” de calitate medie, sunt vândute în mare parte pe piața internă. Loturile pentru export încă se acumulează și sortează în depozite, iar livrările vor începe în curând”, susțin experții.

Totuși, este posibil ca prețurile la strugurii de înaltă calitate, soiul „Moldova” să crească în curând la nivelul sezonului trecut – 9-10 lei/kg.