Se vor scumpi cartofii?

0 61

Prețurile angro la cartofii din recolta curentă sunt în intervalul 2 – 3 lei per kilogram pentru a treia săptămână la rând. Preţul dat este cel mai mic din ultimii trei ani pe piața locală.

Mai mult ca atât, în această vară, costul cartofilor din Moldova a fost cel mai scăzut din toate țările monitorizate de EastFruit. Între timp, în ultimele două săptămâni, tendința de creștere a prețurilor angro la cartofi se atestă în tot mai multe țări – Rusia, Belarus, apoi Uzbekistan. Nu se știe dacă această tendinţă va fi valabilă şi pentru Republica Moldova.

Potrivit operatorilor pieţei de fructe şi legume, există o astfel de posibilitate, însă este puțin probabil ca aceasta să se întâmple în viitorul apropiat. Pe de o parte, unii comercianți susțin că la începutul lunii septembrie au început să livreze cartofi către cumpărătorii lor fideli din România.

De la mijlocul lunii septembrie, aceștia și alți comercianți locali exportă cartofi în Belarus. Mai mult ca atât, aprovizionarea pieţei din Belarus se realizează în sute și chiar mii de tone. În mod logic, exportul intensiv ar trebui în viitor să se reflecte într-o creștere a prețurilor la cartofi pe piața internă a ţării.

În același timp, potrivit deţinătorilor de ferme individuale, aceștia vând cartofi de înaltă calitate deja de o săptămână pe piața internă pentru consum curent și, în unele cazuri, pentru depozitare, la un preț de 4 lei pentru un kilogram. Respectiv, cartofii daţi sunt semnificativ mai scumpi decât cei de calitate scăzută și medie în ​​prezent.

Dar, pe de altă parte, potrivit producătorilor de cartofi, anul acesta, din cauza condițiilor meteorologice specifice, campania de recoltare masivă a cartofilor rămâne în urmă față de graficul de anul trecut. Unele întreprinderi mari nici măcar nu au început încă să strângă cartofii. Totodată, în structura noii recolte domină produse de calitate scăzută și medie, fermierii preferând să le vândă imediat după recoltare, de preferință direct din câmp.

Prin urmare, aprovizionarea cu cartofi de această calitate este la moment mare și, aparent, va rămâne așa până la sfârșitul toamnei – începutul iernii. Evident, acesta nu este cel mai bun context pentru creșterea prețurilor medii angro la produsele locale – cu excepția cartofilor de înaltă calitate.