Se prevede o creștere bruscă a producției de concentrat de mere

Zilele trecute, analiștii de la EastFruit au scris că cel puțin trei fabrici care produc concentrat în ţară vor continua să accepte mere pentru procesare. Teoretic, industria locală va putea procesa întregul stoc rămas de mere din roada 2021 până în vară – de peste 100 de mii de tone.

Cu toate acestea, conducătorii celor mai mari întreprinderi consideră că, în condițiile actuale, procesul de recepționare a merelor pentru procesare în următoarele 2-3 luni se va desfășura în mod normal.

Potrivit acestora, în momentul de față, planurile de producție sunt foarte influențate de faptul că, în viitorul apropiat, aproximativ 10-18 mii de tone de concentrat din Moldova, cel mai probabil nu va fi trimis pe piața rusă.

Conform statisticilor, acesta este un volum mare, în condițiile în care țara produce anual concentrat în volum de 25-45 mii tone. Din merele recoltate anul trecut, deja s-au procesat cel puțin 40 de mii de tone.

Cu stocuri mari în frigidere în contextul dificultăților apărute în sectorul energetic, procesatorii nu vor risca să ia împrumuturi bancare pentru a-şi extinde producția de concentrat din recolta de mere de anul trecut.

Cel mai probabil, acest concentrat suplimentar se va stoca în depozite pe o perioadă nedeterminată.