Sărbătorile au luat sfârșit! Cum ne echilibrăm alimentația cu ajutorul produselor

Ce să mănânci după sărbători: legume în toate formele lor –

S-a stabilit că nu vor fi acele felii de panettone mâncate la prânzul de Crăciun sau cotechino și linte de la cina de Revelion care ne vor îngrașa, ce mai bine mananca dupa sarbatori sa prinda viteza? „În primul rând îmi amintesc că chiar dacă ai exagerat este bine nu sari niciodată peste mese principal și nici măcar cele două gustări zilnice. A sări peste mese este cea mai mare greseala. Într-o perioadă precum cea care urmează sărbătorilor poate fi util să urmărești a dieta mai bogata in legume si fructeLegume catifelate și piure sunt abundente, pline și bogate în fibre, minerale, vitamine și apă, dar sărac în grăsimi. Decizia de a lua o masă, poate cina, cu o cremă de dovlecei, broccoli sau alte legume de sezon poate fi modalitatea perfectă de a păstra metabolism activ fără a adăuga exces de calorii sau grăsimi. A centrifugat sau extras poate fi o gustare grozavă în schimb”, sugerează Dr Temponi, pentru spysports.net.

 

Ce să mănânci după sărbători: să nu uităm de proteine ​​-

Dupa o perioada in care probabil a depasit cu carbohidrați, poate fi bine să reumpleți cantitatea corectă de proteine: „Nu trebuie să renunți la carbohidrați, dar cu siguranță este bine să te întorci la un consum mai atent după excesul de sărbători. Sunt de preferat carbohidrați întregi, cu siguranta nu cele de panettone si pandoro. Și este bine să reintroduceți proteine ​​cu valoare biologică ridicată de la micul dejun. Așa că mergi pe ouă, piept de curcan, bresaola, ricotta, pâine prăjită cu avocado cu somon, iaurt grecesc sau skyr, atâtea alimente proteice care te umplu fără să te îngreuneze”. Și nu pentru că mergem în direcția a dieta bogata in proteine: „După un exces de carbohidrați, zaharuri rafinate, alimente bogate în grăsimi saturate și hidrogenate, este bine să ai o perioadă de zahăr scăzut. Deci bine cu carbohidrații, dar numai cu cereale integrale. Și încercăm să reducem considerabil dulciurile”, subliniază nutriționistul.

 

Cum să gestionezi resturile de după vacanță dacă ești la dietă (dar nu numai) –

Indiferent dacă ești sau nu la dietă, gestionarea resturilor de sărbători poate pune presiune pe toate tipurile de corp, de la cel mai zvelt la cel mai important. Greu de aruncat resturile de panettone, pandoro, ciocolată, nuga… „Un panettone nu este nesfârșit: poți decide să mănânci și o felie mică la micul dejun până când termini. Idem pentru ciocolata sau nuga: daca mananci o ciocolata pe zi, nu se intampla nimic. Dar trebuie să fie una pe zi. Eroarea este exces. Se poate face să credem că „acum m-am chinuit de Crăciun și de aceea continui așa”. În schimb, ar trebui să încercați să reveniți la obiceiurile echilibrate cât mai curând posibil”, își amintește dr. Temponi. Și pentru că o ciocolată chiar îți poate face bine: „Acolo locuiește multă lume. regim ca o constrângere, alții o fac o adevărată obsesie. Din punct de vedere psihologic, o „îmbrățișare” la simțuri precum cea pe care ne-o poate oferi o ciocolată ne poate permite să ne relaxăm, să ne reamintim că nici să fii la dietă nu înseamnă să mâncăm doar salată. Apoi, revii la echilibru în alimentația zilnică, la toate mesele”, își amintește nutriționistul.

 

La o dietă fără a număra caloriile –

Una dintre greșelile care trebuie evitată chiar și atunci când vrei să revii în formă după sărbători este să te bazezi exclusiv pe numărare. calorii: „Caloriile înseamnă totul și nimic: 1 de calorii pot proveni dintr-un pachet mare de fursecuri sau din cinci mese echilibrate”, își amintește dr. Temponi. „La ce trebuie să fim atenți este că euvaloarea biologică a alimentelor. O felie de panettone și o farfurie de paste integrale pot avea aceleași calorii, dar valori nutriționale și efecte complet diferite asupra organismului. Mai presus de toate, prezența lui fibre de paste integrale. Iar fibrele nu numai că ajută la tranzitul intestinal, ci și previn creșterile de zahăr din sânge”, subliniază nutriționistul. Dar și fibrele sunt acelea prebiotice care, cu probiotice, ele ajută la menținerea noastră flora intestinală, microbiota, în stare de eubioza, echilibru: „Din acest motiv chefir la micul dejun poate fi utilă reechilibrarea florei bacteriene după extravaganța sărbătorilor”, ne sfătuiește Temponi,” și pentru că modificările excesive ale dietei pot duce la constipație sau, dimpotrivă, dizenterie, umflături intestinale și balonare. apoi restaurați echilibrul intestinal este cu siguranță un lucru bun de făcut după sărbători. Și să nu uităm de activitatea fizică: fără să ne gândim la antrenament intensiv, celebrii 10 mii de pași pe zi sunt suficienți pentru a scăpa de puțin și a menține metabolismul și circulația active. Dacă am eșuat în zilele de la Crăciun până la Anul Nou, este nevoie de foarte puțin pentru a reveni prin rânduri. Este un pic ca și cum ai merge în vacanță. Știm că apoi ne întoarcem la rutina de lucru și o facem. Dar nu sentimentelor de vinovăție: ele creează doar o stare de spirit negativă”.