Sănătatea mintală, subiect tot mai actual în societate

Republica Moldova în parteneriat cu compania Elvețiană Mensana a realizat un proiect ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală care ajută toate categoriile de vârstă începând de la copiii de trei ani, până la vârstnici.

Victoria Condrat, manager local de Proiect moldo-elvețian Mensana: ”Ideea proiectului și a reformei în sănătatea mintală este de a ajuta populația. Atât populația Republicii Moldova cât și persoanele refugiate din Ucraina. Toată lumea trebuie să aibă acces la servicii de sănătate mintală. Este foarte important să recunoaștem că avem o problemă de sănătate mintală și să fim suficient de puternici ca să ne adresăm după ajutor. Nu este o rușine să ceri ajutor – este un proces normal. Proiectul este în faza a treia, banii sunt oferiți de către Guvernul Elveției în două faze diferite, aproximativ opt milioane de franci elvețieni. Este un proiect de lungă durată care schimbă sistemul în general de sănătate mintală în Republica Moldova la nivel național.”

Totodată, a fost lansat și site-ul sanatate-mintala.md care va ajuta și la distanță cei ce au nevoie de ajutor.

Victoria Condrat, manager local de Proiect moldo-elvețian Mensana: Acest site este pentru oricine care poate accesa internetul, nu este nimic distractiv pentru copii pe acest site la moment, poate în viitor mai adăugăm și alte componente. La moment este un site informativ. Oamenii au nevoie să găsească serviciile de sănătate mintală și de obicei ei intră în internet încep să caute, nu găsesc. De asta noi am considerat că este necesar să facem acest portal, care să fie nu doar cu contactele centrelor comunitare de sănătate mintală, dar și cu altă informație utilă, cu acele teste de autoevaluare pentru depresie și anxietate și posibilitatea de a da un feedback pozitiv sau negativ cu privire la calitatea serviciilor prestate sau pur și simplu pentru a comunica despre o problemă cu alți oameni care au aceeași problemă.”

Scopul general al acestui proiect este de a crește nivelul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală în întreaga țară și de a mobiliza eforturile în susținerea sănătății mintale.

Natalia Cojocaru, medic psihiatru la Centru Comunitar de Sănătate Mintală: ”Centru Comunitar Sănătate Mintală deservește atât copiii, cât și vârstnicii până la etate maximală care poate fi. Marea majoritatea se adresează de la vârstele de trei ani, inclusiv și adolescenții. Părinții se adresează în caz că văd devieri și tulburări de comportament la copii cu patologii cauzate de alte boli, de bullying prin care trec la scoală și grădiniță, prin divorțul părinților. Nu toți să tratează medicamentos, dar cu suport psihologic. La moment, cum s-a spus și anterior toate situațiile sunt stresante pe parcursul a acestor doi ani. A fost Pandemia, acum războiul din Ucraina. Persoanele care au avut anxietăți, frici… le-au majorat la limite maxime.”

În 2021, 217.477 de persoane au beneficiat de serviciile celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. În prezent, la evidență sunt circa 80.000 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.