România continuă să ajute Republica Moldova

0 130

România va dona Republicii Moldova în scurt timp vaccinuri împotriva noului coronavirus, a declarat preşedintele statului vecin, Klaus Iohannis, care a venit într-o vizită de lucru la Chişinău și a anunțat un nou pachet de sprijin din partea autorităților române.

Susținerea procesului de vaccinare a procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova prin furnizarea a până la 200 de mii de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău la etapa imediat următoare a unei echipe de experți români care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare”, a menționat Președintele României, Klaus Iohannis.

De asemenea, vor fi susținuți agricultorii care au avut de suferit de pe urma secetei severe din acest an.

”Știu cât de afectați sunt agricultorii, De aceea, Româna are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6 mii de tone”, a adăugat Klaus Iohannis.

Totodată, România va furniza medicamente și echipamente pentru îngrijirea pacienților infectați cu virusul Sars-cov-2.

De asemenea, vor beneficia de suport financiar studenții cărora le se vor oferi burse de studii, cei din domeniul culturii și mass-media.

Maia Sandu i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru ajutorul pe care l-a oferit România Republicii Moldova de la proclamarea independenței încoace.

”În acești ani, România a renovat în RM grădinițe, obiecte culturale, chiar sate întregi. Zeci de mii de copii și tineri din RM au învățat în liceele și universitățile din România cu burse din partea statului român, și au fost primiți ca acasă. Iar elevii din sute de sate moldovenești pot merge la școală cu unul din autobuzele donate de România. România a sprijinit programe culturale, schimburi academice, dezvoltarea mass-mediei din RM, atât la nivel de Guvern, cât și prin investiții private. În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente de protecție și sprijin uman pentru gestionarea pandemiei COVID-19”, a declarat Președintele Republicii Moldova Maia Sandu.

Președintele României, Klaus Iohannis a mai vizitat Republica Moldova acum patru ani.