Roada de struguri compromisă în jumătate

Condițiile meteo nefavorabile au afectat puternic și viile. Nici calitatea strugurilor nu este la cel mai înalt nivel din cauza temperaturilor ridicate, dar și a grindinei care a căzut în unele regiuni. A avut de suferit și Dimitrie Ciobanu, viticultor din localitatea Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

„Seceta ne-a afectat. Greu s-au pornit plantațiile, anul acesta și fără roadă. Mai puțină decât în anii trecuți. Plus la toate a fost și grindina, ultima ploaie pe care am așteptat-o a fost cu grindină și se primește că poama de masă afectată, nu prea ai ce face cu ea. Circa 50 % a fost afectată. ” ne-a declarat viticultorul Dimitrie Ciobanu.

Producătorul a cheltuit mulți bani, dar și timp până și-a văzut plantația matură. Cu toate că are un sistem de irigare, dar și tehnică modernă specializată pentru efectuarea lucrărilor, aceste investiții nu i-au putut salva recolta.

„Iată noi aici putem vedea cum ne-a afectat grindina. Așa arată strugurele care a fost afectat de grindină, putem spune că pentru poamă de masă, roada este compromisă, deja acești struguri pot fi dați la procesare pentru a se face vin din ei. Partea opusă este un pic mai bună, sperăm ca de aici să scoatem cheltuielile. Priviți aici, așa arată un strugure de poamă neafectat. Aici este rezervorul de apă, în care pompăm apa din fântână sau aduce adăugător dacă este necesar. Acestea sunt două cisterne mari a câte 20 de tone, per total se primește 40 de tone de apă, ele sunt puse pe un punct mai înalt pentru ca apa să poată curge prin vie.” ne-a spus viticultorul.

Puțina roadă urmează să o culeagă în cel mult două săptămâni, dar în condițiile unui an fără precipitații, costurile la poamă sunt mici.

„Anul trecut au fost prețurile foarte mici și la fel în acest an când este secetă. Se primește că oamenii care lucrează și investesc, ei mereu tind să investească. Profitul care vine, ei nu-l cheltuie. Noi tot vrem să reinvestim, dar nu avem ce, vrem să ne mărim afacerea și asta este un plus pentru toți noi și societate. Dacă venituri nu sunt, respectiv toți avem de suferit.” a declarat Dimitrie Ciobanu, viticultor.

Dimitrie vinde producția intermediarilor. Ulterior, aceasta în cantități industriale este exportată în CSI și Uniunea Europeană. Dacă în 2019, au fost strânse în jur de 263 de mii de tone de struguri, în acest an, se estimează până la 200 de mii. Potrivit experților, este cea mai mică recoltă de struguri din ultimul deceniu.